Naknade za trudnice kasne tri meseca

Vesti 29. nov 201713:22 > 13:25
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Od silnih obećanja i priča o podizanju nataliteta realnost je da trudnicama kasne naknade za trudničko bolovanje, saopšteno je na portalu Bebac.

Povodom isplata koje kasne i po tri meseca, Republički fond za zdravstveno osiguranje u zvaničnom odgovoru portalu Bebac kao razlog navodi „neadekvatno planiranje sredstava za isplatu naknade zarade za trudničko bolovanje“, navodi se na portalu.

Kako je istaknuto na portalu Bebac, „to je samo još jedna potvrda krajnje neozbiljnog i neodgovornog pristupa države roditeljstvu“.

„Podsećamo Vas da je po Zakonu o zdravstvenom osiguranju RFZO obavezan da izvrši uplate u roku od mesec dana od prijema dokumentacije od strane poslodavca te tražimo odgovornost za kršenje zakona“, piše u saopštenju.

„Već je ustaljena praksa da poslodavci i RFZO odgovornost prebacuju jedni na druge, dok roditelji ispaštaju i to u situaciji kad ih čekaju dodatni troškovi oko kupovine opreme za bebe i to po najskupljim cenama u Evropi, a niko im neće oprostiti ni plaćanje računa državi zbog koje su sad u problemu“, ukazuje Bebac.

„Zahtevamo da pronađete rešenje i da ni jednoj trudnici više ne kasni naknada za bolovanje ni jedan jedini dan“, istakao je portal.

„Roditelji nisu dužni da snose posledice vaše nesposobnosti da planirate sredstva i da odgovorno radite svoj posao. Prestanite da zamajavate roditelje lažnim obećanjima i, u najmanju ruku, licemernim propagiranjem kampanja za povećanje nataliteta. Najpre nam obezbedite ono što nam Zakonom pripada“, piše u saopštenju.