Krivična prijava protiv Malog zbog novogodišnje rasvete

Vesti 28. nov 201715:01 > 15:09
Podeli:
Izvor: N1

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog i još nekoliko osoba zbog zloupotreba u vezi s javnom nabavkom novogodišnje rasvete.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog, direktora JP „Javno osvetljenje“ Aleksandra Cincar-Poposkog, članova tenderske komisije JP „Javno osvetljenje“, kao i direktora kompanije „Keep light d.o.o“ Radovana Đumića zbog zloupotreba u vezi s javnom nabavkom novogodišnje rasvete u vrednosti od više od 170 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju Inicijative, krivična prijava podneta je zbog sumnji da je JP „Javno osvetljenje“ raspisalo tender kojim je favorizovalo preduzeće „Keep light d.o.o“ i time isključilo svaku konkurenciju, tako što je u raspisu tendera koristilo crteže rasvete koji su identični onim u katalogu ponude ovog preduzeća.

„Preduzeće ‘Keep light d.o.o’ je jedini distributer u Srbiji grčke kompanije ‘Fotodiastasi’, čiji ukrasi su zaštićeni autorskim pravima, tako da bi za bilo koje drugo preduzeće bilo nemoguće da iste ukrase napravi ili pribavi od drugog proizvođača. Da dodatno obezbede favorizovanu poziciju ovom preduzeću, traženo je i posedovanje vrlo specifičnog voznog parka i to dva vozila minimalne nosivosti 0,8 tona i dva vozila minimalne nosivosti pet tona, ali i skladišni prostor veličine 500 metara kvadratnih, u vlasništvu ili zakupu firme“, navodi se u saopštenju.

Postavljanje ovakvih zahteva kroz konkursnu dokumentaciju, uz navođenje i precizno prikazivanje elemenata koji se nalaze u ponudi samo jednog određenog ponuđača, kao i ostali specifični uslovi, kako su rekli, „jasno pokazuju nameru okrivljenih da zloupotrebe proceduru javne nabavke, te da obezbede novčanu korist firmi ‘Keep light d.o.o'“.

Inicijativa je podsetila da je i prošle godine podneta krivična prijava istim povodom, kada su se u tenderskoj dokumentaciji našle čak i fotografije iz kataloga ove firme.

„Tada smo u rekordnom roku, od samo dva meseca dobili obaveštenje prvo da se predmet prebacuje sa Višeg na osnovno tužilaštvo, a zatim i da se tužba odbacuje“, navode u Inicijativi.

Za dekorativnu rasvetu u Beogradu brigu već deset godina vodi firma „Kip lajt“. Međutim, portal Pištaljka upozorava da je tender 2016, ali i ove godine bio namešten. Kažu da su uslovi konkursa bili takvi da je mogao da ih ispuni samo favorizovani kandidat.

„Prošle godine je Javno osvetljenje tražilo da novogodišnji ukrasi budu tačno određene specifikacije. Oni su stavili fotografije tih ukrasa, tako da je bilo očigledno da je tender namešten za jednu firmu, ove godine su umesto fotografija, stavili crteže tih ukrasa, ponovo iste te firme“, navodi urednik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović.

Građani Beograda su ulične ukrase i sijalice prošle godine platili 150 miliona dinara, dok će ih ovogodišnje ukrašavanje koštati 20 miliona dinara više.