Polemika poslanika o pismu Đinđića Mladiću, bombardovanju

Vesti 24. nov 201718:46 > 18:47
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici su usvojili zakone kojim je potvrđeno nekoliko ugovora i zajmova, među kojima je i onaj o Trasnportnoj zajednici zapadnog Balkana, ali raspravu je obeležila polemika koja je tekla, čini se, bez ikakve zadrške - danas su se mogle čuti zaista svakakve kvalifikacije o prošlim ratovima, Ratku Mladiću, ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću...

Poslanici radikala nastavili su da kritikuju ugovor o Transportnoj zajednici jer smatraju da, i pored toga što se Kosovo u tok dokumentu navodi uz zvezdicu, predstavlja uvod u priznanje njegove nezavisnosti. Osim toga imaju još jedan razlog da budu protiv.

„Kada smo videli da ovaj šljam iz DOS-a podrža ovu ideju, jasno nam je bilo da ovo ne valja za Srbiju, rekao je Milorad Mirčić iz SRS.

„Uz potpuno razumevanje vaših odnosa iz radikala od preko 20 godina, ja to poštujem, ali niste smeli da dozvolite prethodnom govorniku da za bilo koga govori da je šljam“, poručio je Radoslav Milojičić iz DS predsedavajućem.

„Jeste da je kolega Mirčić izgovorio jednu rečenicu, ali na nešto što ne postoji. Nadjite mi u poslovniku poslaničku grupu DOS-a i, evo, ja prihvatam da sam kriv“, odgovorio je na to Veroljub Arsić.

U polemiku se tada uključio i šef poslanika naprednjaka koji je pročitao, kako je naveo, pismo iz 1994. godine koje je tadašnji predsednik DS-a Zoran Đinđić uputio Ratku Mladiću, a u kome mu čestita Dan Vojske Republike Srpske.

„Vi koji držite stalno lekcije o tome kako ste vi uvek imali jednu ideologiju, jednu ideju, je l vi stojite iza reči koje je rekao Zoran Đinđić 1994. godine kada je trajao rat za slobodu srpskog naroda u BiH ili iza ovog sramnog saopštenja od pre dva dana kada kažete, kao i Haški tribunal da je Ratko Mladić ratni zločinac“, upitao je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Maritnović.

„DS se i tada, ’90-ih zalagala za mir u regionu, da se sukobi reše za zalenim stolom, a drugi su automatskim puškama i pištoljima kao SPS i kao, sada SNS, a tada radikali išli i potpirivali te sukobe. Zbog toga smo bili odsečeni od celog sveta. Zbog toga su bombardovali Srbiju, s razlogom ili ne“, rekao je na to Radoslav Milojičić Kena (DS).

„Ljudi su počeli da ginu na ulicama Beograda kada ste vi preuzeli vlast. Dakle, posle 2000. godine počeli su da ginu policijski generali, policijski funkcioneri, a tako ste obezbedili bezbednost građana Srbije da vam je 2003. godine poginuo, na vaše oči, i predsednik Vlade“, rekao je Martinović.

Uključila se i Vjerica Radeta (SRS) i navela: „Što se tiče nošenja pištolja, kod Srba su muškarčine uvek nosile pištolje, a muške kukavice, poput Zorana Đinđića, su zvale da se bombarduje Srbija. I vi, njegovi sledbenici, ste ga ubili, zato nećete da se ispita ubistvo Zorana Đinđića, da se ispita politička pozadina,  zato što ste umešani vi koji ste, navodno, njegovi naslednici“.

Osim ugovora o Trasportnoj zajednici, poslanici su usvojili i ugovor o zajmu od kineske Export-import banke za rekonstrukciju pruge od centra Beograda do Stare Pazove, ugovor o zajmu sa nemačkom bankom KfW i izmene i dopune više finansijskih ugovora između Srbije i Evropske investicione banke.