Dete iz Avganistana poginulo na granici Srbije i Hrvatske

Vesti 23. nov. 201721:39 > 21:55
Podeli:
Izvor: OZAN KOSE / AFP

Organizacija Lekari bez granica izrazila je oštar protest nakon medijskih izveštaja da je na granici Srbije i Hrvatske poginula devojčica iz Avganistana koju je udario teretni voz, prenosi BIRN.

Nesreća se dogodila ove nedelje kada je teretni voz udario šestogodišnju devojčicu iz Avganistana, koja je sa svojom porodicom pokušavala da pređe iz Srbije i Hrvatsku.  

“Još jedna smrt koja se mogla sprečiti na ‘zatvorenoj’ balkanskoj ruti. Šestogodišnje dete je prošle noći udario voz, nakon što je njena familija vraćena iz Hrvatske”, napisali su Lekari bez granica na svom zvaničnom Tviter nalogu, prenosi BIRN.  

Ova međunarodna humanitarna organizacija, koja pruža medicinsku pomoć ljudima u ratom zahvaćenim područjima, dodala je da je od januara ove godine registrovano sedam smrtnih slučajeva migranata na granici Srbije i Hrvatske.  

“Troje od njih su bili deca. Kakav sraman gubitak”, istakli su Lekari bez granica.  

Iako srpska policija nije registrovala nesreću u kojoj je stradala devojčica iz Avganistana, tabloid Alo preneo je da je grupa migranata pronašla njeno telo u blizini pruge.  

Migranti su poneli telo deteta sa sobom, prešli hrvatsku granicu i predali ga hrvatskoj policiji, piše Alo.   Prema poslednjem izveštaju UNHCR-a više od 15.200 dece izbeglica stiglo je ove godine u Evropu bez roditeljske pratnje.