Brnabić i Solberg: Politički odnosi dve zemlje prijateljski

Vesti 22. nov 201715:13 > 15:19
TANJUG/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ bk

Premijerka Srbije Ana Brnabić saglasila se na početku prve zvanične posete Norveškoj sa premijerkom te zemlje Ernom Solberg da su politički odnosi dve zemlje vrlo dobri i prijateljski, kao i da ima mnogo prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Brnabić je rekla da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj Srbije i da je Beograd posvećen unapređenju regionalne saradnje, za šta su, kako je navela, skandinavske zemlje odličan primer, saopštila je Vlada Srbije.

„Od 2000. godine do danas, Norveška je podržala Srbiju sa oko 250 miliona evra bespovratne pomoći i jedan je od najvećih donatora“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić u Oslu.

Ana Brnabić je u razgovoru sa Ernom Solberg rekla da građani Srbije izuzetno cene pomoć i podršku Norveške u kriznim situacijama u poslednjih nekoliko godina, a pre svega tokom poplava 2014. godine, kao i tokom migrantske krize, navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, Norveška je u prethodnom periodu finansijski podržala projekte u oblastima javnih nabavki, konkurentnosti, vladavine prava, pravosuđa i finansijske kontrole, koji su doprineli reformama i ubrzanju procesa evrointegracija Srbije.

Govoreći o prioritetima spoljne politike, Brnabić je istakla da je Srbija posvećena unapređenju i razvoju političke i ekonomske saradnje u regionu.

„Za region Zapadnog Balkana, upravo su skandinavske zemlje odličan primer izuzetne regionalne saradnje u svim oblastima“, izjavila je Ana Brnabić.

Brnabić: Cilj nam je organizovanje posete norveških investitora Srbiji

Premijerke Brnabić i Solberg su razgovarale o mogućnostima za unapređenje ekonomske i privredne saradnje dve zemlje.

U saopštenju je navedeno da je kompanija Telenor, koja je investirala dve milijarde evra, najveći pojedinačni investitor u Srbiji, kao i da je Vlada Srbije uspostavila dobru saradnju sa Nordijskom poslovnom alijansom, koja okuplja skandinavske kompanije koje posluju u Srbiji, posebno u IT sektoru i inovativnom biznisu.

„Cilj nam je da organizujemo posetu norveških investitora Srbiji, kako bismo predstavili potencijale za ulaganja u našoj zemlji, čime bismo dodatno ojačali ekonomsku saradnju“, rekla je Brnabić na sastanku.

Imajući u vidu da su obrazovanje i digitalizacija, kao i ekonomija zasnovana na inovacijama i znanju, prioriteti Vlade Srbije, Brnabić je rekla da su norveška iskustva i primeri dobre prakse značajni za našu zemlju.

„Za Srbiju bi posebno značajna bila norveška bilateralna pomoć u oblastima digitalizacije, podsticaju inovacione delatnosti i startap zajednice, kao i u oblasti obrazovanja i kreativnih industrija“, istakla je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je izuzetno važna poseta delegacije Vlade Srbije organizaciji „Innovation Norway“, koja se bavi podsticajem inovacijama i preduzetništvu.

Ana Brnabić je rekla da je Srbija takođe opredeljena za nastavak odlične bilateralne saradnje u oblasti obrazovanja i nauke.

Premijerke Srbije i Norveške istakle su i izuzetno razvijenu saradnju u oblasti odbrane, posebno u oblastima vojne medicine i vojnog obrazovanja, a tema razgovora bila je i razmena iskustva i dobre prakse u oblastima energetike i rudarstva, navedeno je u saopštenju.

Brnabić je ponovila poziv premijerki Norveške da poseti Srbiju. Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, u septembru ove godine, pozvao premijerku Norveške, što je ona prihvatila.