Nasilje i siromaštvo najveći problemi dece u Srbiji

Vesti 20. nov. 201720:05 > 20:10
Podeli:
Izvor: N1

Danas je obeležen Svetski dan deteta. To je i ove godine bio povod da se otvori debata o uslovima za razvoj dece u Srbiji i problemima sa kojima se suočavaju. Istraživanja pokazuju da je najveći problem nasilje, ali i siromaštvo koje preti svakom trećem detetu u Srbiji.

Đačke klupe, učenici osnovnih škola, na Svetski dan deteta, zamenili su skupštinskim. Nekom uloga poslanika, a Teodori predsedavajuće.  

“Sada pozivam svu decu koja su ovde prisutna da kažete šta vi imate po pitanju nasilja na decom”, poručila je Teodora.  

Pred resornim ministrima se raspravljalo i o drugim neprijatnostima sa kojima se deca susreću:

“Obično neki vređaju druge, govore im da nisu dovoljno dobri zato što su siromašniji.”  

“Naši problemi su fizičko nasilje najviše. To je, onako, više tuča.”  

“Više ne odbacujemo drugačije od nas, razlike se uvažavaju.”  

“Ima još uvek odbacivanja i donekle nekog nasilja izraženo najviše verbalno.”  

I to nije kraj liste problema. Podaci UNICEF-a pokazuju i da 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a da je 30,2 odsto na liniji siromaštva. Funkcionalna nepismenost je kod 30 odsto dece koja imaju više od 15 godina, dok u vrtić ne ide 50 odsto onih koji imaju između tri i pet godina.  

“Dvadeset posto dece mlađe od tri godine ne ide na vakcinaciju. Imate i nasilje nad decom – jedno od četiri dece starosti do dve godine se fizički kažnjava”, ističe direktor Unicefa u Srbiji Miše Sen Lo.  

Vršnjačko nasilje ne poznaje granice, pa je nedavno na društvenim mrežama osvanuo snimak maltretiranja devojčice i dečaka u školi. 

Saša Stefanović iz Mrežne organizacije za decu Srbije poručuje da se nasilje može sprečiti ukoliko se društvo i institucije uključe aktivnije. Kaže i da je nasilje među decom učestalije, ali i vidljivije.  

“Koje se prenosi preko medija, preko interneta, preko televizije, svako dete danas ima mobilni telefon, ima kameru, to može da se snimi i neko može da dobije pogrešnu poruku da je dobro biti nasilan, da se to nagrađuje i da to treba pokazati i prikazati i pohvaliti se time”, upozorava Stefanović.  

Resorni ministar Zoran Đorđević navodi da je ključ rešenja obrazovanje i vaspitanje i da država hoće da pomogne.  

“Kao što vidite kad postoji problem mi ne stojimo zatvorenih očiju, mi želimo da rešavamo te probleme i konkretno da idemo, i ako treba od škole do škole i to da rešavamo i da pokažemo da imamo inicijativu”, poručio je Đorđević.  

Gordana Stevanović, zamenica ombudsmana za prava deteta, kaže da su pomaci napravljeni – deca su sigurnija u oblasti krivičnopravne zaštite, zdravstvene i obrazovne.  

“Evo na primer u oblasti zdravstvene zaštite ono što smatram da je značajni pomak je donošenje zakona o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja je značajan pomak”, ističe ona.  

U Srbiji živi 1.200.000 dece od kojih 6.000 boravi u domovima i htaniteljskim porodicama, dok je nekoliko stotina dece i dalje na ulici.