MUP: Kazne za petarde biće povećane na 100.000 dinara

Vesti 20. nov 201716:42 > 16:46
N1

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković jizjavila je da će kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava izmenama zakona biti pooštrene sa 10.000 do 50.000 dinara, na visinu od 50.000 do 100.000 dinara, saopštio je MUP.

„Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati ovu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati“ navela je Popović Ivković na prezentaciji projekta „Petarde nisu igračke“ u Policijskoj stanici u Zemunu.  

Ona je dodala da su izmene Zakona o javnom redu i miru, u pogledu upotrebe pirotehničkih sredstava, neophodne jer su uočili „povećanu društvenu opasnost kada je reč o upotrebi pirotehnike“ i kao primere tragičnih događaja navela dečaka iz Niša koji je na dočeku 2017. godine zadobio teške povrede ekstremiteta i devojčicu iz Čačka koja je zadobila teške povrede grudnog koša i pluća zbog topovskog udara sa svadbenog veselja.  

Projekat „Petarde nisu igračke“ biće realizovan u decembru u zemunskim osnovnim školama.  

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio poručio je deci da se tokom novogodišnjih praznika mogu lepo provesti i bez petardi i pirotehničkih sredstava.  

„Novogodišnji praznici bi trebalo da budu nešto što je lepo i radosno i sve zavisi od vas, deco. Vi treba da budete primer i vašim drugarima kako možete lepo da se provedete i bez petardi i pirotehničkih sredstava“, rekao je Oricio.