Dačić: Odluka SNS o izborima doprinosi stabilnosti Srbije

Vesti 19. nov 201713:02 > 14:07
Podeli:
Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozdravio je stav Srpske napredne stranke da se u martu ne ide na vanredne parlamentarne izbore, ocenjujući da je reč o odluci koja doprinosi političkoj stabilnosti Srbije.

Dačić je novinarima uoči sednice Predsedništva SPS kazao da je stav te stranke da parlamentarne izbore treba održavati u redovnim ciklusima kako se ne bi stalo sa realizacijom najvažnijih državnih ciljeva.

On je dodao da će povodom predstojećih lokalnih izbora u više opština i izbora za grad Beograd, SPS razgovarati sa SNS-om o eventualnom zajedničkom nastupu.

Prema njegovim rečima, današnjom sednicom Predsedništva SPS počeće organizacione pripreme za predstojeće izbore na lokalu.

„Mi smo spremni za lokalne izbore i očekujemo pobedu sa našim partnerima. Uskoro ćemo razgovarati sa SNS o zajedničkom nastupu, a to pitanje je stvar političke procene da li više dobijamo samostalnim izlaskom na izbore ili zajedno sa SNS“, rekao je Dačić novinarima.

Članstvo u EU i pravedno rešenje za Kosovo strateški ciljevi

Dačić je izjavio da su članstvo u EU, ali i pravedno rešenje pitanja Kosova i Metohije, strateški ciljevi Srbije.

On je ocenio da Srbija vodi tešku borbu za zaštitu nacionalnih interesa u uslovima kada se, kako je kazao, odnosi velikih sila „prepliću preko nas“.  

„Zato u tom političkom lavirintu treba naći izlaz koji je u našem interesu. U tom lavirintu ima više upitnika, mi idemo u EU a većina članica Unije je bilateralno priznala Kosovo. Vodimo tešku borbu kada je reč o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja jer ne zavisi sve od naših reformi i kapaciteta nego je potreban i izveštaj Brisela o napretku dijaloga sa Prištinom“, kazao je Dačić.  

On je najavio da će u petak, 24. novembra, učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova frankofonih država u Parizu gde će, kako je rekao, pokušati da utiče na „naše nekadašnje prijatelje“ iz tog dela sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, da preispitaju tu odluku.

Ministar je dodao da će potom s ministrima iz regiona učestvovati na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu, gde će razgovarati i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, kao i sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom

Velika Britanija uložila protest Surinamu

Dačić je rekao da je Velika Britanija uložila protest Surinamu pošto je ta država povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je novinarima uoči početka sednice Predsedništva SPS kazao i da papir, koji po navodima prištinskih vlasti predstavlja dokaz da je Gvineja Bisao priznala nezavisnost Kosova, nije prošao legalnu proceduru u toj afričkoj zemlji a da njeni zavničnici smatraju da se radi o falsifikatu.

„U svetlu dešavanja u Kataloniji, u svetu je sve više razmišljanja o posledicama priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Tajvan je u jednom trenutku priznalo 70 država a pogledajte koliki je njihov broj danas. I Jugoslavija je priznala Zapadnu Saharu, pa je povukla to priznanje“, kazao je Dačić u Beogradu.