Milić: Vlast medije smatra prirodnim neprijateljem

Vesti 18. nov 201709:41 > 09:47
Podeli:
Izvor: N1

Direktor i urednik Produkcijske grupe Mreža Vladimir Milić ocenio je u Novom danu da odbacivanje krivične prijave novinara napadnutih na dan inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja kontinuiranu politiku gde se mediji stalno drže u nekoj vrsti vanrednog stanja i straha kako se ne bi upuštali u kritiku vlasti.

„Gadno je to što većina kolega nije iznenađena ovakvom odlukom. To ostavlja čudan ukus u ustima da ovde vlast medije smatra prirodnim neprijateljem, ako nisu pod njihovom kontrolom“, rekao je Milić.

Govoreći o obrazloženju odluke, da bi došlo do mnogo većih incidenata i „linča“ da novinari i neki građani nisu izvedeni iz mase, Milić je rekao da vlast ima toliku moć da može da bude bahata i cinična.  

On dodaje da je velika tema na putu ka Evropskoj uniji stanje u pravosuđu, a da građani imaju utisak da tužilaštvo nije ni izbilza tako nezavisna institucija kakva bi morala da bude.

„Mi, kao novinari, možemo da radimo svoj posao i da ukazujem na nešto što su propusti vlasti, a na vlasti je da bude pametna i da te nalaze prihvati“, smatra on.

Milić ocenjuje da je jedina prava opozicija Vučiću u Briselu i da, pošto je tamo nema, postoji otvoren put Vučiću i vlasti Srpske napredne stranke „da se ponaša kako hoće“.

„To nije samo problem medija i građana, već i vlasti i Evropske unije“, smatra on.  

Govoreći o novinskoj agenciji Tanjug, koja je odlukom vlade ugašena ali i dalje postoji, Milić je istakao da je reč o političkoj i pravnoj bahatosti.

„Da ugasite pravno lice, a da i dalje funkcioniše. To je presedan, ne znam da li igde tako nešto postoji“, kaže on.

Prema  njegovim rečima, neobično je da se ponovo razmatra odluka o vanrednim parlamentarnim izborima.

„Imamo dva puta godišnje izbore i permanentnu predizbornu kampanju. To je potpuno neregularno stanje za život i rad, ali i nepovoljna atmosfera za dolazak novca u Srbiju“, rekao je on.

Dodaje da u Beogradu naprednjaci imaju najmanje šanse da pobede ako budu samo gradski izbori i da je to razlog za eventualno raspisivanje parlamentarnih odnosno „da bi se se sačuvao Beograd kao grad u kome ima najviše para“.