NSPM o Beogradu: SNS u padu, odlučiće Šapić

Vesti 17. nov 201717:01 > 17:19
N1

Nova srpska politička misao objavila je novo istraživanje u vezi sa izborima u Beogradu. istraživanje pokazuje, kako navodi NSPM, da je SNS u blagom opadanju, a da odluku mogu da donesu Aleksandar Šapić i glasovi onih koji ostanu ispod cenzusa.

Mesec i po dana od prethodnog beogradskog istraživanja (Beograd – SNS 33,8 odsto; Đilas, Janković, Jeremić 27,7 odsto, Šapić treći) NSPM objavljuje rezultate novog, koji manje-više potvrđuju prethodne nalaze i trendove.

Kako navode, SNS je i dalje favorit, ali rezultati ovog, kao i prethodnih istraživanja jasno sugerišu da se naprednjaci „neće jednostavno prošetati do pobede“.

„Trojna“ opoziciona formacija (Đilas-Janković-Jeremić), proširena mogućim i verovatnim partnerima, beleži blagi rast, a i Aleksandar Šapić stoji na dvocifrenom rezultatu.

„SNS je za manje od dva meseca izgubio oko dva procentna poena, što se može tumačiti negativnim efektom jesenjih gužvi i haosa na radovima zakrčenim beogradskim ulicama – i što je verovatno navelo Aleksandra Vučića da se posledih dana još neposrednije i lično uključi u beogradsku kampanju“, piše u istraživanju.

Kako navodi NSPM, ključ pobede SNS-a na beogradskim izborima, leži ne toliko u njihovom sopstvenom rezultatu, koliko u „rasutim“ opozicionim glasovima onih koji verovatno neće uspeti da pređu cenzus.

„U igri malih brojki uvek su moguća najveća iznenađenja i obrti. Ali, kako trenutno stvari stoje, cenzusu se mogu nadati samo još Beli, Dveri i Radikali – ali daleko od toga da im je prolaz zagarantovan. Naprotiv. Bliži su ostajanju ispod crte. A što se svih ostalih tiče, njihov samostalan izlazak na beogradske izbore predstavljao bi samo gorko razočaranje za njihove pristalice i – veliku radost za SNS i Aleksandra Vučića“, navodi se.

NSPM navodi da je moguće da će stvari, tj. liste na kraju izgledati drugačije. Kako kažu, vrlo je moguće da će SNS i SPS ponovo ići zajedno – što bi onda njihov rezultat u zbiru podiglo na negde između 37 i 40 odsto – a i grupacija oko Đilasa, Jankovića i Jeremića na kraju može biti uža, ali možda i još šira.

„Iako oni trenutno nisu bili u fokusu, eventualni vanredni republički izbori daju nešto drugačiju sliku. Da ne bude nesporazuma, u pitanju je takođe Beograd, tj. ispitanici sa teritorije Beograda, ali se tražio odgovor na pitanje za koga bi glasali na, eventualnim, vanrednim parlamentarnim izborima. Dakle, odgovor na ovo pitanje dosta se razlikuje u odnosu na ono koje se ticalo izbora za skupštinu Beograda, odnosno, znatno je povoljniji za vlast (kako SNS, tako i SPS), ali i za neke opozicione stranke (DS, Dveri), što se može tumačiti kako znatno većom stopom neizjašnjenih i/ili neopredeljenih (gotovo 40 odsto) kada su ovi drugi izbori u pitanju, kao i činjenicom da ovde u vidokrugu nije bilo „beogradskih igrača“ (Đilas, Šapić, Ne davimo Beograd)“, piše u istrraživanju.