Embalo: Nisam video nijedan dokument o priznanju Kosova

Vesti 17. nov 201714:06 > 15:26
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s premijerom Gvineje Bisao Umaroom Sisokoom Embaloom, sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i regionalnim pitanjima. Premijer Embaloa je rekao da nije video nijedan papir koji govori da je Gvineja Bisao priznala Kosovo.

„Ako neko od vas ima neki papir, neka mi pokaže, ja sam sve pretražio, ništa nisam našao“, rekao je Umaro Sisoko Embalo na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatrije Ivicom Dačićem.

Prema podacima vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, Gvineja Bisao je priznala Kosovo početkom 2011.godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Dačić je rekao da „ako je možda prethodna vlast Gvineje Bisao priznala Kosovo, ne znači da sadašnja vlast stoji iza toga“.

Umaro Sisoko Embalo na premijerskoj je funkciji od novembra 2016. godine.

Gvineja Bisao nije podržala prijem Kosova u Unesko i bila je uzdržana kada se 2015. glasalo o tome.

„Naša obaveza je da pronađemo stare prijatelje i nadam se da ćete nas uskoro posetiti, jer bi to doprinelo jačanju naših veza“, zaključio je premijer Gvineje Bisao.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna na istoriju odnosa, koji datiraju još iz vremena SFRJ, i naglasio da je neophodno raditi na unapređenju odnosa u svim oblastima.

„Vrata Srbije su vam uvek otvorena i bićemo vam na raspolaganju“, naglasio je Vučić i dodao da ekonomska saradnja nije razvijena i da zaostaje za potrebama i mogućnostima obe zemlje.

On je istakao da su nekada jugoslovenske kompanije bile veoma aktivne u Gvineji Bisao i da je Srbija danas spremna na ponovno uspostavljanje poslovnih veza i jačanje trgovinske razmene.

Premijer Umaro Sisoko Embaloa je rekao da nije video nijedan papir koji govori da je Gvineja Bisao priznala Kosovo.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o Kosovu i Metohiji i očuvanju integriteta Srbije, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

Brnabić: Dosta prostora za unapređenje odnosa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Gvineje Bisao Umar Sisoko Embalo ocenili su da dve zemlje imaju odgovornost da neguju prijateljstvo koje ih kroz istoriju povezuje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su na sastanku istakli da tek treba razmotriti sve oblasti buduće saradnje dve države i da postoji dosta prostora za unapreenje odnosa na svim nivoima, a naročito na ekonomskom planu. 

Kako su naveli, ova poseta je prvi korak u daljem planiranju ekonomskih i političkih veza dve države. 

Premijerka Brnabić zahvalila je predsedniku Vlade Gvineje Bisao na prijateljstvu koje njegova zemlja pokazuje prema Srbiji, a premijer Embalo pozvao je premijerku Brnabić i članove njene Vlade da u što skorijem periodu posete Gvineju Bisao.