Komersant: Beograd bi da održi balans između Rusije i Zapada

Vesti 16. nov 201712:53 > 13:01
Tanjug/NATO

Beograd pokušava da neutrališe podozrenja o zaokretu svoje politike prema Moskvi, piše moskovski dnevnik Komersant navodeći da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu sreo sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, dok se u okolini Beograda održavaju srpsko-američke vojne vežbe.

„Mada je rukovodstvo Srbije zvanično proglasilo vojnu neutralnost i uverava da neće ući u NATO, njeni odnosi sa Alijansom su dostigli dosta visoki nivo. Beograd ne samo da je dao vojnicima Alijanse diplomatski status na svojoj teritoriji i pravo praktično slobodnog kretanja, već i s njima ima i redovne vojne vežbe“, piše list.

Dnevnik navodi da su eksperti izračunali da je za poslednjih šest godina Srbija učestvovala u 50 vežbi sa vojnicima zemalja NATO, odnosno pet puta više nego sa ruskim.

List dodaje da je Stoltenberg u sredu naveo da partnerstvo Alijanse i Srbije „podrazumeva više od 100 dogadjaja godišnje“.

„Indikativno je da se sadašnja poseta predsednika Srbije Briselu podudarila s vojnim vežbama srpskih i američkih padobranaca, koje su počele u sredu u Batajnici“, piše list.

 Komersant navodi da se te vežbe održavaju posle nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu, da je Vučić nedavno dobio poziv predsednika Vladimira Putina da zvanično poseti Moskvu, te da Beograd u januaru treba da poseti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Srpski eksperti govore da saradnja Beograda i Moskve, koja je aktivirana u poslednje vreme, nije ostala neprimećena u NATO. I upravo s tim sagovornici Komersanta povezuju određene vojne kontakte zemalja Alijanse i Srbije. NATO zaista jača interes za balkanske zemlje“, piše list.

Ruski dnevnik navodi da je Crna Gora ušla u NATO, da je veoma aktuelizovano pitanje ulaska Makedonije, da je u BiH ovih dana delegacija NATO, a da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj izrazio uverenje da će Kosovo ući u tu alijansu 2020. godine.

Beograd je do danas odbacivao ulazak u Alijansu, piše list, i dodaje, pozivajući se na izvore bliske vlastima Srbije, da i dalje namerava da održi balans između Rusije i Zapada, te da zato „pokušava da neutralizuje tvrdnje o preokretu politike prema Moskvi“, piše Komersant.

List dodaje da su sastanak predsednika Srbije s generalnim sekretarom NATO i vežbe sa američkim specijalcima „idealno služe tom cilju“.