Živković: Zašto je javnost obmanjivana o slučaju Jajinci?

Vesti 16. nov 201712:37 > 12:42
N1

Poslanici Skupštine Srbije tražili su informacije zašto se odustalo od dalje istrage nalaženja oružja u Jajincima, zašto je javnost "obmanjivana" o navodnom pokušaju atentata na Vučića, tražili su obaveštenja koliko je građana u poslednjih mesec dana prijavljeno na teritoriji Beograda i o ostavci direktorke Agencije za borbu protiv korupcije.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković pitao je koje su činjenice utvrđene u slučaju Jajinci gde je nađeno oružje, i zašto je „obmanjivanja srpska javnost“ više od godinu dana o navodnom pokušaju atentata na Vučića.

„To je jedna ozbiljna igra koja nikome ne donosi dobro, koja govori o nestabilnosti u našoj državi, koja ugrožava ne samo nosioce visokih funkcija, nego i sve građane Srbije i stvara ružnu sliku o državi. Odražava se i na investicije i na sve što predstavlja život u jednoj zemlji“, rekao je Živković.

On se tokom postavljanja pitanja osvrnuo i na obećanje Aleksandra Vučića od pre pet godina da će biti smanjen broj agencija u državi, te pitao premijerku Anu Brnabić da li smena direktorke Agencije za brobu protiv korupcije Majde Kršikape „predstavljena kao njena ostavka, deo operacije ukidanja agencija“.

Živković je kazao da se to ukidanje vodi tako što se ukidaju besmislene agencije, a ne tako što se direktori agencije „koja se pita za tetkine pare iz Kanade i nelegalno obogaćivanje ministara teraju sa posla“.

 Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija takođe se interesovao za slučaj Jajinci, gde je pre godinu dana u blizini kuće porodice Vučića nađeno oružje i pitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da li oseća ličnu odgovornost za izjave koje je davao o tom slučaju pre godinu dana.

„Dakle, ispostavilo se da je višenedeljna medijska drama bila neka vrsta obmane i širenja lažnih vesti. To se ne može podvesti pod prevenciju i budnost i redovnu meru aktivnosti da bi se zaštitili najviši državni funkcioneri, nego se direktno može podvseti pod uzbunjivanje javnosti i širenje panike“, rekao je Vukadinović.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić pitala je ministra Stefanovića ko je potpisao izveštaj o „iznenadnom i pojačano delovanju stranih agenata nekih službi“ i ko je unutar BIA odgovoran za to što je do takvog izveštaja uopšte došlo.

Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je MUP koliko je državljana Srbije u proteklih mesec dana prijavilo svoje prebivalište na teritoriji Grada Beograda?

„Svedoci smo da je juče pun autobus radnika Elektrovojvodine iz Subotice krenuo u Beograd da se prijavi i da je svaki šef smene na Horgošu i Kelebiji na carini dobio obavezu da svoje rođake i prijatelje koji nisu prijavljeni u Beogradu, a žive, da se prijave na teritoriji Beograda, pretpostavljam za naredne beogradske izbore“, kazao je Kostić.

Poslanici pokreta Dosta je bilo Ana Stevanović podsetila da je danas 115. dan kako je Aleksandar Vučić obećao da će medijima dostaviti dokaze za tvrdnje da su medijska udruženja i lažne medijske organizacije i političke organizacije koje su organizovale proteste, dobijale novac za kampanju protiv njega u slučaju Savamale.

Ona je pitala kada će dokazi za te tvrdnje biti izneti.

Stevanović je tražila i informacije o navodima da je 50 radnika Pošte Srbije suspendovano zbog održavanja protesta.

 Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić pitao je Ministarstvo zdravlja da li će biti nastavljena saradnja u lokalnim samouprava gde su se pravila mobilne ekipe pošte i lekarske ekipa za potrebe seoskih područja odnosno staračka domaćinstva.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović pitao je ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, šta će se desiti sa izrađivanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na perifireji Užica i da li će Vlada uspeti da obezbedi sredstva i pomogne Užicu kojem je to postrojenje neophodno.

Poslanici su posle toga nastavili objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu zakona o medicinskim sredstvima, dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva i Finansijskom ugovoru Klinički centar/C između Srbije i Evropske investicione banke.