Čitanjem optužnice nastavljeno suđenje za zločin u Kravici

Vesti 14. nov 201716:08 > 20:08
N1

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u mestu Kravica kraj Srebrenice u julu 1995. godine, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu čitanjem optužnice.

Zamenik tužioca Miroljub Vitorović je prethodno tražio da proces bude nastavljen tamo gde se stalo pre odbacivanja optužnice, odnosno uvidom u iskaze zaštićenih svedoka, ali je sudsko veće to odbilo, pozivajući se na stav Apelacionog suda koji je potvrdio optužnicu.

Suđenje će biti nastavljeno 13. decembra. Planirano je da se proces nastavi saslušanjem optuženih, rekla je predsedavajući sudskog veća, sudija Mirjana Ilić.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, u julu 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine a optuženi, koji se brane sa slobode, su u prethodnom delu suđenja odbacili navode optužnice.

Ta optužnica je ranije bila odbačena jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizabrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu, ali je Apelacioni sud preinačio to rešenje.