Prodavao lažne srpske pasoše po ceni i do 10.000 evra

Vesti 13. nov. 201711:20 > 11:20
Podeli:
Izvor: N1info

U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za 300 svojih sunarodnika među kojima ima i poznatih imena turskog podzemlja, piše Blic.

Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena što su Plaćali i do 10 hiljada evra. S tim pasošima su su mogli da se slobodno kreću po celoj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima.

Cena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 evra pa naviše. Srpske insititucije sada razmenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama ali i onim zemljama gde Srbima nije potrebna viza. Razmenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša kao i osobama koje ih koriste.

Pretkrivični postupak vodilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu. U istrazi je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42) koji se tereti da je sve osmislio i sproveo.

Njemu su oduzeti lap top i mobilni telefoni. BIA je presrela njegove razgovore sa sunarodnicima koji su kupovali pasoše, kao i razgovore sa matičarima u Raškoj oblasti.

Uhapšena su i četvorica matičara, iz Novog Pazara, Sjenice, dvojica iz Tutina. U pritvoru su zadržani Jadrimci i jedan matičar iz Tutina dok za ostale nije tražen pritvor jer su sve priznali u istrazi.