Mihailović nije streljan na Zlatiboru, naočare su u BIA

Vesti 09. nov 201712:57 > 13:02
Podeli:
Izvor: N1

Sve lične stvari Dragoslava Draže Mihailovića, pa i naočare koje je imao prilikom hapšenja, nalaze se u BIA, kaže za “Novosti” dr Srđan Cvetković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Cvetković za „Novosti“ podseća da su Mihailovićeve naočere bile izložene 2014. u okviru izložbe „U ime naroda“ priređene u Istorijskom muzeju Srbije. Osim naočara četničkog komandanta, u BIA su i njegova lula, sat, mapa, penkalo, kompas, pištolj…  

Povodom teksta objavljenog u “Novostima” o mogućnosti da je u pećini Cerova na Zlatiboru, streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, Cvetković kaže da to što je u jami pronađen prepoznatljiv predmet – staklo i deo okvira za naočare, poput onih koje je Mihailović nosio uoči streljanja 17. jula 1946, ne smatra iznenađujućim.  

“Takve naočare imali su mnogi ljudi toga doba i ne treba da budu povod za bilo kakvu insinuaciju bez drugih dokaza. Teoretski je moguće da je general Draža Mihailović streljan bilo gde u Srbiji, pa i kod jame Cerova u Mušvetama na Zlatiboru, ali smatram da je to malo verovatno. Zašto bi ga, pored toliko strelišta u posleratnom Beogradu i okolini, odvodili tako daleko, gotovo u kraj u kom je 13. marta 1946. godine uhapšen”, pita se on.