Čekajući zakon o poreklu imovine…

Vesti 08. nov 201718:09 > 18:10
Reuters

Srbija još čeka Zakon o poreklu imovine - još od 2001. godine kada je pokrenuta inicijativa. U proteklih 16 godina, sve vlasti najavljivale su pravno regulisanje tog pitanja, ali ni do dan danas takav tekst nije stigao do poslanika u Skupštini Srbije. Slučaj "Rajskih papira", priču o tom zakonu ponovo aktuelizuje.

  Nenad Popović bi mogao mirno da spava da Srbija ima zakon o poreklu imovine. Prvo, ne bi bio u političkom životu ako mu je imovina sumnjiva. Drugo, ne bi morao da se brani od optužbi jer bi država garantovala za njega pošto bi sve što je radio unapred bilo provereno. Međutim, zakona nema.

„Jako važan zakon i ova vlada mora da ga donese“, kaže premijerka Ana Brnabić.

U Ministarstvu pravde kažu da se na nacrtu zakona radi, a poslednje konkretne zvanične infomacije dala je ministarka Nela Kuburović pre oko godinu dana.

 „Ministarstvo pravde Srbije predložiće da se imovina ispituje pet godina unazad, te ukoliko se utvrdi nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda, predložiće da se takvima odredi porez i do 50 odsto procenjene vrednosti imovine“, rekla je Kuburović u decembru 2016. godine.

Kuburović je uveravala da će zakon početi sa primenom krajem ove godine, ali je sve izvesnije da se to neće dogoditi.

„Kako da vam kažem, da, kasnimo sa tim zakonom, ali moramo da ga donesemo, on je užasno važan“, rekl aje premijerka. Na pitnaje kada će biti donet, ona odgovara – „u mandatu ove vlade“.

Opozicija premijerki ne veruje. U SDS-u bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića kažu da su u junu poslanicima predali svoj predlog zakona o poreklu imovine, koji predviđa da ga svi učesnici političkog života od 2001. do danas moraju dokazati, ali da vladajuća koalicija ne želi da ga stavi na dnevni red.

„Mi smo čekali pet godina da ga napišu, pošto ne umeju i neće mi smo ga napisali i očekujem da ga usvojimo pa da vidimo“, rekao je Marko Đurišić, iz SDS.

Na pitanje zbog čega to nije urađeno kada je Tadić bio na čelu države, ima spreman odgovor.

„Kazem tada nije.. znači, naši zakoni imaju mehanizme da se to uradi, u našim zakonima postoje mehanizmi da se ispita svačija imovina koji se ne koristi“, odgovara.

Kao i sve ostale stranke koje su proteklih decenija obećavale donošenje zakona o poreklu imovine, i u dosta mlađoj – Dosta je bilo – kažu da je on od ključne važnosti i nude – svoju reč.

„Mi smo jedini koji o tome pričamo, da nismo bili na vlasti, apelujem da nas probate“, kaže Branka Stamenković, iz DJB.

Srbija ima Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji omogućava unakrsnu proveru imovine, ali se on ne primenjuje, podsećaju u Transparentnost Srbija. Za sada je moguće proveriti imovinu nosilaca javnih funkcija i osumnjičenih kriminalaca. Ipak, predlažu da Srbija iskoristi konvenciju Ujedinjenih nacija i uvede krivično delo „nezakonito bogaćenje“.

„To je takvo delo koji bi obrtalo teret dokazivanja i koje bi navelo one javne sluzbenike koji poseduju imovinu veće vrednosti nego što su im zakoniti i prijavljeni prihodi, da sami objasne poreklo te imovine“, kaže Nemanja Nenadić, iz Transparentnost Srbija.

Nenadić dodaje da nijedna država nema obavezu da takvo krivično delo uvrsti u svoje zakonodavstvo, ali i podseća da se Antikorupcijskom strategijom Srbija obavezala da će to učiniti, ali nije.