Brnabić negira da ona ili njen brat stoje iza otkupa Goše

Vesti 08. nov 201714:32 > 15:25
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić negirala je danas optužbe da ona ili njen brat stoje iza otkupa duga smederevske fabrike šinskih vozila "Goša". Brnabić je kazala i da je razgovarala s ministrom Nenadom Popovićem i da joj je on potvrdio da nema ofšor firme, kako se o tome piše.

Premijerka je novinarima u Beogradu kazala da njen brat ima transparentan posao, da radi u multinacionalnoj kompaniji, kao i da je sve čime se bavi pod lupom te kompanije, svih klijenata i kreditora.

„Takve optužbe su udar na mene i Vladu Srbije, a ne na mog brata. Ali, on trpi kao i njegova porodica. Nemoćna sam i ne znam kako da se borim protiv toga. Strašno mi je i da demantujem takve stvari“, rekla je premijerka Srbije.

 Ana Brnabić je kazala da nije čak ni čula insinuaciju koja bi dokazala da su te optužbe istinite.

„Ne može biti lakše nego proveriti nekoga kao što je moj brat…Mislim da je ovo nedostatak političkog morala i političke odgovornost“, kazala Ana Brnabić.

Navela je da je o svemu saznala dok je bila na službenom putu u Maroku, ističući da joj je bilo jako teško zbog svega.

„Čula se tada sa bratom, koji ima porodicu i dvoje maloletne dece, koja čitaju da je njihov otac kriminalac, da pored kuma Aleksandra Vučića stoji iza svih najmutƒnijih poslova u Srbiji“, rekla je Ana Brnabić.

Apelovala je na političku i moralnu odgovornost i zamolila sve da se njena porodica više ne napada.

„Sledeći put za sve što imate da o optužite mene“, dodala je ona.

Nenad Popović potvrdio da nema ofšor firme

Premijerka Ana Brnabić izjavila je i da je sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem razgovarala o slučaju „Rajski papiri“ i da joj je on potvrdio da nema ofšor firme.

„Popović mi je rekao ono što je naveo i u saopštenju gde je tvrdio da nema ofšor kompanije“, kazala je Brnabić novinarima.

 Ona je na pitanje da li postoji osnov za moralnu odgovornost Popovića zbog navođenja njegovog imena na spisku ljudi koji izbegavaju plaćanje poreza preko firmi u zemljama koje su „poreski rajevi“, kazala da ne smatra da postoji razlog za to.

Premijerka je pozvala nadležene državne organe da reaguju u tom slučaju ako za to imaju osnov.

Za vreme manadata ove vlada, prema njenim rečima, biće donet zakon o poreklu imovine.

„To je veoma važan zakon i o njegovoj pripremi razgovaram s ministrima“, kazala je Brnabić.

Promene Ustava u dogledno vreme

Premijerka Ana Brnabić izjavila je i da su promene Ustava „svakako nešto što se mora uraditi u dogledno vreme“ kako bi Srbija napredovala u pregovaračkom poglavlju 23 o pravosuđu i osnovnim pravima na putu evropskih integracija.

Ona je kazala da je promena Ustava „svakako jedna od važnih stvari u poglavlju 23“ i da su članovi Vlade Srbije prilično upoznati sa time da ga treba menjati.

„Ali, mislim da treba svi zajedno malo više da se uključimo u tom smislu“, navela je Brnabić.

Navodeći da je zadovoljna jer se krenulo u proces javnih rasprava i okruglih stolova u vezi sa promenom Ustava, Ana Brnabić je dodala da je videla da je bilo problema na poslednjem okruglom stolu posvećenom tome.

„Razgovaraću o tome s ministarkom pravde Nelom Kuburović i sa organizacijama civilnog društva koje su napustile taj okrugli sto. Zanima me šta se dešava, to je jako važna stvar“, navela je predsednica Vlade.

Konsultacije o izmenama Ustava Srbije koje organizuje Ministarstvo pravde pre nekoliko dana napustila su strukovna udruženja sudija i tužilaca, kao i pojedine nevladine organizacije.