Novosti: Naočare Draže Mihailovića pronađene u jami Cerova?

Vesti 08. nov 201708:32 > 08:42
Podeli:
Izvor: N1

U pećini na Zlatiboru, među skeletima, otkriven predmet koji bi mogao da reši misteriju ubistva Draže Mihailovića, pišu "Večernje novosti"

Nedavno otkriće masovne grobnice u pećini Cerova na Zlatiboru, potkrepljeno svedočenjima najstarijih meštana ovog kraja, pokazalo je da su na ovom mestu u junu 1945. surovo i bez presude likvidirani srpski mladići, povratnici iz rata, pišu Novosti.

Prethodnih dana, speleolozi su se još jednom spustili na dno jame, među kostima pronašli su jedan prepoznatljiv predmet – staklo i deo okvira za naočare, koje liče na one koje je uoči streljanja 1946. godine nosio đeneral Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini.

„Pored dela naočara, koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao one koje je imao Draža MIhailović, postoje i svedočenja da su se Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja generala Draže, kao i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv MIhailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru, lično raspitivali o jami“, kaže za „Novosti“ Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. 

On objašnjava da su komunisti godinama vešto podmetali tragove o lažnim grobu vođe Ravnogorskog pokreta, a isto tako su revnosno odvraćali istraživače i od jame Cerova. 

Tako je ona bila tajna sve do sada, objašnjava Stamatović i dodaje da sve to baca novo svtelo na dosadašnje verzije o mestu ubistva Mihailovića te se sada može pretpostaviti da je on ustvari streljan kod te jame i bačen u nju. 

Do odgovora da li na dnu jame Cerova zaista počivaju ostaci Mihailovića kao i da li su pronađene naočare njegove znaće se kada se završe sve analize, ukoliko ih bude. 

Stamatović za „Novosti“ kaže da je o svemu odmah obaveštena policija i da je Tužilaštvo dužno da pokrene istragu, uprkos, kako je rekao, višedecenijskom zataškavanju slučaja.