U "Rajskim papirima" srpski ministar, general i biznismeni

Vesti 06. nov 201719:03 > 19:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Među milionima dokumenata "Rajskih papira" jedan broj sadrži i imena ljudi iz Srbije - javnih funkcionera, biznismena, a među njima je i ime ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića.

KRIK tvrdi – Nenad Popović najbogatiji je član srpske vlade i, zapravo, najbogatiji srpski političar. Takozvani „Rajski papiri“ otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

„Iz Rajskih papira vidimo da on ima celu seriju of šor kompanija, ima sedam firmi na Kipru, jednu na Devičanskim ostrvima i onda kad se on javio agenciji „Appleby“ on se javio kako je hteo da napravi još dve of šor firme na ostrvu Man i jedan trast u Hong Kongu“, kaže Stevan Dojčinović iz KRIK-a.

Posle otkrića „Rajskih papira“ oglasio se i predsednik Srpske narodne partije ministar Popović.On kaže da mu je konsultаntskа kućа koja ga sаvetuje već 20 godinа, uputilа 2012. godine predlog zа prenos jurisdikcije njegovih kompаnijа u pomenute ‘of šor’ zone. Objašnjava da predlog koji su mu uputili nikаdа nije reаlizovаo.

„Želim dа informišem jаvnost u Srbiji dа nijednа mojа kompаnijа nije registrovаnа u ‘of šor’ zonаmа koje se pominju u istrаživаnju ‘Rаjski pаpiri’. Sve moje kompаnije registrovаne su u Rusiji i Evropi. I što je nаjvаžnije, sve moje kompаnije deklаrisаo sаm kаo nosilаc držаvne funkcije u Agenciji zа borbu protiv korupcije Srbije“, navodi Nenad Popović.

Nismo ni tvrdili da ministar poseduje firme u of šor zonama koje se pominju u Rajskim papirima, već da je pokušao da ih napravi – te su zato mejlovi završili u dokumentaciji koja je iscurila – kažu u KRIK-u.

„To je jedan od slučajeva da imamo političara sa kojim ne želi da sarađuje agencija za osnivanje of šor firmi, ali se to desilo zato što su našli kontroverze u njegovom poslovanju u Rusiji i to ih je jako zabrinulo te nisu mogli da mu osnuju firme koje je tražio na vreme“, kaže Dojčinović.

Između ostalog, u „Rajskim papirima“ pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem „Jugoimport SDPR“. Dokumenta govore i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije „Južna Bačka“, koja je poznata i po aferi u vezi sa ispumpavanjem poplavljenog kopa Tamnava u Rudarskom basenu Kolubara.

Ali i biznismen Bogdan Rodić, koji je vlasnik dve of šor kompanije registrovane na Malti.