Mnogo sjaja, ali i mnogo nejasnoća oko nabavke rasvete

Vesti 05. nov 201718:46 > 18:50
N1

U Beogradu je sinoć uključena novogodišnja rasveta. Ukrasi će ove godine sijati na 30 lokacija više nego prošle - na 81. I ove godine za prazničnu atmosferu zadužena je firma Kip lajt, koja ovaj posao obavlja duže od decenije. Portal Pištaljka ponovo ukazuje na to da je konkurs raspisan tako da nijedna druga firma nije imala šanse da dobije posao.

Slavlje može da počne. Beograd je, rečima gradonačelnika, zasijao punim sjajem, i to nedelju dana ranije nego prošle godine, i uz znatno više ukrasa. To će Beograđane izaći skuplje nego lane.

Blizu 170 miliona dinara za nove ukrase, i 17 i po miliona za reparaciju starih. Račun će biti kompletan tek kada se uračuna i potrošnja struje, koja je 2016/2017 za 4 meseca koštala preko dva milona dinara.

Gradonačelnik Mali obećava da će račun za struju biti manji za 60 posto, jer je svuda postavljena LED rasveta.

„Želimo da svake godine investiramo sve više u novogodišnju rasvetu, kako bismo imali i što veću zaradu od turizma. Zato smo i ove godine, kao i prošle, kupili nove ukrase, a sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti. Mi smo prošle godine za novogodišnje praznike u sektoru turizma i usluga zaradili 21 milion evra, a sada očekujemo još veću zaradu, tako da je ovo u stvari investicija u turizam i lepši Beograd“, rekao je Siniša Mali.

Tezu da je sjaj novogodišnjih ukrasa ono što najviše privlači turiste, međutim, demantuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da broj dolazaka turista u Beogradu baš u zimskim mesecima opada.

A osim na prazničnoj dekoraciji, crvene lampice upalile su se i zbog pravila javne nabavke opreme za svečano osvetljenje.

Detaljni opisi 39 tipova ukrasa, propraćeni crtežima u konkursnoj dokumentaciji JKP „Javno osvetljenje“, kao i prošle godine, odgovaraju proizvodima grčke firme Fotodiastasi, čiji je zastupnik u Srbiji, Keep Light, jedini mogao da ispuni date uslove.

„Da li je to lepo ili nije, ipak se postavlja pitanje zašto baš zvezde u odgovarajućem rasporedu ili zašto baš takva pahuljica, a ne neka slična i, da li je to morao da bude crtež koji odgovara onome što proizvodi jedan grčki prozvođač, koji ima isključivo jednog ekskluzivnog zastupnika u Srbiji. Na taj način je jednostavno smanjena konkurencija“, navodi Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

N1

Ko je baš ovakve opise i crteže stavio u konkursnu dokumentaciju, zanimalo je i novinarku portala Pištaljka.

„Iz JKP „Javnog osvetljenja“ govore da oni dobiju takvu direktivu od Grada Beograda, kako treba da izgledaju ukrasi za Novu godinu, međutim, ko to odlučuje uopšte se ne zna. Komisija nije javna. Članovi komisije se ne znaju“, navodi Snežana Đurić iz Pištaljke.

Na primeru prošlogodišnjeg tendera može se zaključiti da za Upravu za javne nabavke nema ničeg spornog.

„Firma Fotodiastasi tužila je Pištaljku, nakon objave teksta da je tender namešten, zato što smo prekršili njihova autorska prava na dizajn, jer smo na sajtu predstavili slike iz kataloga, ali Uprava za javne nabavke i dalje tvrdi da ona ne može da dokaže da autorska prava na taj dizajn ima Keep Light i da je samim tim tender diskriminatoran“, dodaje Đurićeva.

Da kršenja zakona nije bilo smatra i Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu. Ono je krivičnu prijavu zbog zloupotrebe u vezi sa prošlogodišnjom javnom nabavkom novogodišnje rasvete, koju je protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog podnela Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, odbacilo.