Umesto izbora – jedan most, 12 škola ili 18 obdaništa

Vesti 04. nov 201717:41 > 17:43
Podeli:
Izvor: N1

Srbija je od 2012 imala parlamentarne izbore tri puta, i predsedničke dva puta. Na njih je potrošila skoro devet milijardi dinara, odnosno oko 85 miliona evra, pokazuju podaci Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Šta su građani Srbije sve mogli da dobiju za taj novac, i koliko česti izbori usporavaju reforme?

Uveliko se spekuliše da bi građani Srbije mogli ponovo na parlamentarne izbore, i to do proleća 2018. Ako bi se to zaista desilo, to bi bili treći vanredni izbori od kada je Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. godine.

Prema podacima Nacionalne koalicije za decentralizaciju, na izbore je od tada potrošeno skoro devet milijardi dinara,od čega je preko 60 odsto otišlo na vanredne izbore 2014. i 2016.

Kako kažu iz koalicije, jasno je da su izbori za stranke – biznis.

„U smislu da mogu da obezbede neka sredstva u promotivne svrhe, koriste sredstva iz budžeta Republike Srbije, ali i sredstva različitih donacija, tako da je reč o veoma unosnom biznisu jer im omogućava ozbiljan priliv novca na račune“, rekla je Milena Velojić, iz te koalicije.

 Još je moguće videti plakate od ovogodišnjih predsedničkih izbora, a već se priča o novim vanrednim parlamentarnim. Na prethodne vanredne izbore potrošeno je oko 6 milijardi dinara. Za taj novac mogao je da bude izgrađen još jedan Žeželjev most, 12 škola, 18 obdaništa ili da bude isplaćeno oko 120 hiljada prosečnih zarada.

Problem prečestih izbora je i netransparentnost donacija. Agencija za borbu protiv korupcije prijavlila je Srpsku naprednu stranku Tužilaštvu zbog sumnjivhi donacija 2014. godine, kada je SNS imala više hiljada identičnih uplata, među kojima su i primaoci socijalne pomoći.

„Sedimo nas dvojica i bude tu i neki treći čovek, ne znam da li je tako, pretpostavljam. I ja hoću da dam 800 evra, ali ne mogu da dam 800 evra, evo tebi uplati za našu stranku“, rekao je Vučić.

U Transparentnosti Srbije kažu da ovako objašnjenje nije ni malo transparentno.

„I davanje lažnih podataka o tome ko je dao prilog je krivično delo. Tu bi se mogli goniti ljudi koji su eventualno uplaćivali tuđi novac ili odgovorna lica iz stranke koja su primala novac, a znala su da nije od onih koji su uplaćivali“, kaže Nemanja Nenadić iz te organizacije.

Osim potrošenog novca, vanredni izbori mogu da dovedu i do zastoju rada državnih organa, na primer, Skupština ne radi po nekoliko meseci.

„To je nešto što se čak i ne meri koja je cena, a mislim da Srbija uopšte nema taj luksuz da dopusti da njeni državni organi ne rade ono što im je zadatak, da ne pripremaju važne zakone i podzakonske akte“, dodaje Nenadić.

A da li će izbora biti, ponovo će odlučiti Aleksandar Vučić. Kako kažu iz SNS, prelomiće u naredne dve nedelje. U prethodnih pet godina dva puta je prelomio.