Opozicija nije protiv izbora, ali ne iz hira i uz fer uslove

Vesti 04. nov 201711:27 > 11:36
N1

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović i poslanik Dveri Srđan Nogo rekli su u Novom danu TV N1 da njihove stranke nisu protiv vanrednih parlamentarnih izbora, ali da oni treba da budu raspisani po Zakonu, a ne po volji jednog čoveka, odnosno da je prethodno neophodno obezbediti fer uslove.

Za prethodnih pet godina nijedna Vlada nije izdržala ceo mandat. Da li ćemo imati nove vanredne parlamentarne izbore? Odluku o tome, prema najavama iz SNS-a, uskoro bi trebalo da donese predsednik te stranke i predsednik države Aleksandar Vučić, ali iz vlasti u poslednje vreme konstantno čujemo poruku: „Ako opozicija hoće vanredne izbore – dobiće ih“.

Takve izjave Vučića i naprednjaka su cinične i neodgovorne, rekla je u Novom danu TV N1 poslanica DS Maja Videnović, podsetivši da Srbija već ima redovne vanredne izbore. Kaže da se ne zna zašto je 2014. bilo vanrednih izbora, osim što je Vučić “umesto prvog potpredsednika hteo da bude predsednik Vlade”, kao ni 2016. kada se SNS, prema njenoj oceni, odlučio za izbore uz neverovatnu argumentaciju da je zemlja nikad stabilnija i da joj treba dodatna stabilnost.

„Suština da je da (Vučić) samo vanredno može da vlada. Zaboravlja se da se izbori raspisuju pod jedan – kada vlada izgubi većinu u parlamentu, i pod dva – uz obrazloženi predlog Vlade, a ne zbog želje jednog oveka i njegovog marketinškog hira”, poručila je Videnović.

N1

Poslanica DS-a kaže da je posao opozicije da se trudi da zaobije poverenje građana i tvrdi da su demokrate spremne za izlazak na birališta, ali ističe da je raspisivanje izbora bez ikakve argumentacije neodgovorno, i da ne može hir jednog čoveka da bude važniji od Ustava i zakona.

Na pitanje u čemu se politika DS-a razlikuje od politike SNS-a, Videnović je rekla da naprednjaci zastupaju evropsku politiku iz opredeljenja, a ne iz uverenja.

“Svaka politika reflektuje vrednosti. Vrednosti SNS-a, kroz njihovi politiku, jesu one gde ne postoji slobodno društvo, demokratija, vladavina prava…”, ocenila je gošća Novog dana, ističući da se DS, s druge strane, upravo zalaže za jačanje institucija i zemlju gde građani neće biti taoci jednog čoveka.

Podseća i da su demokrate predložile skoro 50 izmena i dopuna zakona, kroz predloge koji su došli od građana, ali da vlast nije želela da se o njima razgovara.

Govoreći o atmosferi u Skupštini, Videnović je upitala kako običan građanin može da se oseća kada vidi da predsednica parlamenta vređa i ućutkuje narodne poslanike? Takođe odbija ocenu da su svi poslanici isti i smatra da negativnu atmosferu u Skupštini kreira vladajuća većina.

Što Vučić ne sasluša sve predloge opozicije

N1

Poslanik Dveri Srđan Nogo rekao je da bi, ako Vučić već sluša opoziciju u vezi sa izborima, voleo i da predsednik sasluša i sve drugo o čemu opozicija govori – a to su zahtevi za fer i slobodne izbore, slobodu medija i debatu, tačan birački spisak itd.

Nogo kaže da se Dveri bore za društvo u kojem izbori neće zavisiti ni od volje vlasti, ni od volje opozicije.

Na pitanje zašto onda Dveri ne bojkutuju izbore, ako uslovi nisu fer, Nogo je poručio da oni ne žele da kukaju, već da aktivno rade.

“Nismo puki statisti u farsi koji sprovodi Aleksandar Vučić, želimo da uspemo u svojoj političkoj nameri. Da nateramo Vučića da izađe na TV duel, da odgovori na afere”, objasnio je poslanik Dveri i pozvao je Vučića da slobodno raspiše izbore, “ako ima hrabrosti”.

“Ima sve medije, neka izađe i kaže kakvu matematiku ima (…) Dveri će se boriti da naš program i ideje dopru do građana. Apsolutno mislim da Dveri ne treba da se brinu, naš cilj nije pet odsto nego da vladamo ovom zemljom. Vreme je posle 27 godina za smenu generacija, da se preispita šta se dešavalo”, poručio je on.

Govoreći o incidentu u Skupštini Srbije, kada su poslanici Dveri, uključujući i njega, nenajavljeno došli u kabinet Maje Gojković, Nogo je rekao da je modrica na ruci predsednice parlamenta nastala sutradan pod pritiskom Aleksandra Vučića.

“Nije niko dodirnuo Maju Gojković”, tvrdi Nogo i dodaje da se u tom trenutku u Skupštini nalazilo deset pripadnika MUP-a koji su mogli da reaguju da je do nasilja došlo.

Nogo smatra da se ogroman broj poslanika u Skupštini, uključujući i pojedine iz SNS-a, ponaša pristojno, ali da nekoliko pojedinaca iz vladajuće većine poput Maje Gojković, Veroljuba Arsića, Aleksandra Martinović ili Vladimira Orlića, izazivaju nered, jer im ne odgovara da parlament radi.