Đorđević očekuje uvođenje senior kartica u svim gradovima

Vesti 04. nov 201710:08 > 10:11
N1

Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da očekuje da će "Senior kartice" početi da se dodeluju u svim gradovima u zemlji, a ne samo u Beogradu.

„Ideja je odlična, ali odluka je na lokalnim samoupravama, Ministarstvo rada je tu da pruži pomoć ukoliko žele“, rekao je Đorđević za televiziju „Pink“ i dodao da je do sada senior kartice u glavnom gradu zatražilo 25.000 penzionera.

Đorđević očekuje da će Novi Sad i Niš biti prva dva sledeća grada koja će početi da daju kartce, jer su njihovi predstavnici u petak u Beogradu prisustvovali prezentaciji projekta koju je organizovao gradonačelnik Siniša Mali.

On je podsetio da će u ponedeljak 6. novembra početi dodela pomoći od 5.000 dinara penzionerima, a da će od sledeće godine uslediti i obećano povećanje penzija.

„U Međunarodnom monetarnom fondu nemaju ništa protiv povećanja penzija, jer se ne zadužujemo, mi samo ono što imamo i možemo želimo da podelimo“, rekao je Đorđević.

Đorđević je kazao da je u razgovoru s predstavnicima MMF-a istakao da su glavni ciljevi ministarstva suzbijanje rada na crno, sive ekonomije i izrada socijalnih karata koja će omogućiti ravomerniju i pravedniju raspodelu socijalne pomoći.

Podsetimo, Poverenik zа informаcije od jаvnog znаčаjа i zаštitu podаtаkа o ličnosti Rodoljub Šabić najavio je da će podneti zаhtev zа pokretаnje prekršаjnog postupkа protiv gradske uprave, jer ga nije na vreme obavestila o početku obrade podataka o ličnosti u okviru akcije „Beogradske senior kartice“.

Poverenik je prethodno pokrenuo postupаk nаdzorа jer je, uvidom u Centrаlni registаr, utvrđeno dа Grаdskа uprаvа grаdа Beogrаdа, iаko po Zаkonu o zаštiti podаtаkа o ličnosti to dužnа, nije prijаvilа zbirku podаtаkа kojа sаdrži podаtke o korisnicimа „Senior kаrtice“ i da nije, iаko je i to njenа zаkonskа obаvezа, prethodno obаvestilа poverenikа o nаmeri uspostаvljаnjа ovаkve zbirke.