Ko želi vanredne izbore – opozicija ili vlast?

Vesti 03. nov 201718:46 > 18:53
N1

U Srbiji i dalje, kako su to juče rekli poslanici vladajuće koalicije, "golicanje" pričom o vanrednim parlamentarnim izborima. Želeli ih ili ne, izbora u Beogradu mora biti jer su redovni. Ko, međutim, želi uporedo i vanredne parlamentarne izbore?

Da li opozicija zaista, kako to tvrdi vlast, traži izbore ili je inicijator sama vlast, da bi na talasu vanrednih parlamentarnih bolje prošla na beogradskim izborima?

Panični strah opozicije na pomen vanrednih parlamentarnih izbora, rečima prvog čoveka beogradskih naprednjaka, izgleda ovako:

„Evo, hoće republičke izbore… Pa što se plašite? Pa to je divna prilika da nas pobede“, izjavio je Stefanović.

Ako traže izbore – dobiće ih, odgovarala je vlast navodnim zahtevima opozicije koji polako već postaju urbana legenda.

N1: Ako možete da mi navedete samo jednu izjavu bilo kog opozicionog lidera koji je rekao da traži izbore?

Stefanović: Ne mogu sad da se setim da vam navedem eksplicitno nešto što ne bi bilo tačno, ali sva konotacija svih njihovih izjava koje sam i lično slušao je bilo je da je ova vlast izgubila poverenje i da oni jedva čekaju da nas poraze na izborima.

Drugačiji utisak stiče se u taborima opozicije, gde na pitanje, traže li izbore, odgovaraju sa „ne znamo da li će ih biti“.

N1: Da li opozicija u Srbiji traži te izbore, ne pitam vas da li će ih biti, samo da li traži?

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke: Ja zaista ne mogu da govorim u ime celokupne opozicije. Ja iskreno ne vidim da u ovom trenutku postoji taj razlog, ali ponavljam, u ovoj zemlji je sve moguće i na sve treba biti spreman. Narodna stranka će biti spremna.

Balša Božović, Demokratska stranka: Zbog izbora u Beogradu gde SNS ne stoji dobro, pokušavaju da nametnu temu republičkih parlamentarnih izbora oko kojih opozicija još uvek nije izašla sa stavom da su ti izbori u ovom trenutku neophodni, makar da budu zajedno s beogradskim.

Da li su znak stabilne demokratije izbori na svakih godinu dana ili bi Vlada trebalo da izdrži puni mandat i tako ostvari ono što je u kampanji obećala?

Stefanović: Provera narodne volje je nešto što je vrhunac demokratije…

N1: Gde ste to videli?

Stefanović: Recimo u Britaniji.

Od 1974. u Velikoj Britaniji nije bilo izbora na manje od četiri godine, poslednji vanredni održani su ove godine i to zbog Bregzita.