Đorđević i MMF: Socijalne karte i suzbijanje sive ekonomije

Vesti 03. nov 201710:39 > 10:44
Ministarstvo rada

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u razgovoru sa sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda da su glavni ciljevi ministarstva suzbijanje rada na crno i sive ekonomije, i izrada socijalnih karata.

„Izrada socijalnih karata omogućiće pravedniju raspodelu socijalne pomoći, pomoć u radu inspektorata, ali i sprečavanje zloupotrebe finansijskih sredstava“, rekao je Đorđević. 

Kako je saopšteno, Đorđević je upoznao delegaciju MMF-a sa promenama u organizaciji i novom sistematizacijom u okviru Ministarstva, u cilju uspostavljanja potpune finansijske kontrole i transparentnog trošenja sredstava. 

Šef Misije MMF Džejms Ruf istakao je da ima razumevanja da je zbog personalnih promena u okviru Ministarstva došlo do određenih odlaganja, kao i da veruje u ozbiljnost Vlade Srbije koja je do sada ispunjavala očekivanja po pitanju sprovedenih reformi.

On je izrazio zadovoljstvo zbog postignutih rezultata na osnovu predstavljenih planova koji za cilj imaju uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema.

Đorđević je predstavio delegaciji MMF-a prioritete i planove rada Ministarstva, kao što su izmene i dopune zakona, među kojima je i Nacrt Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

On je ukazao da su Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenuli intenzivniji rad u oblasti borbe protiv sive ekonomije i istakao da će protokol o saradnji, koji je Inspektorat za rad potpisao sa Poreskom upravom obezbediti povećanje prihoda za državni budžet.