Novi dan o budućnosti Galenike

Vesti 02. nov. 201722:20 > 22:23
Podeli:
Izvor: N1

U Novom danu o budućnosti Galenike govore predsednik sindikata "Nezavisnost" u fabrici Zoran Pantelić i savetnik za strana ulaganja Mahmut Bušatlija. Štampu prelistava i komentariše aktuelna dešavanja urednik nedeljnika NIN Vladan Marjanović.

U Beogradu je potpisan ugovor kojim je 94 odsto kapitala „Galenike“ prodato luksemburškoj firmi “Elius”. Obaveza novog vlasnika je da sa 25 miliona evra otkupi bankarske dugove „Galenike“, da u naredne dve godine investira pet i po miliona evra i da obezbedi polovinu sredstava potrebnih za otpremnine radnika.

U Galenici trenutno ima 1.400 zaposlenih. Ova kompanija, koja postoji gotovo tri decenije i koja je čak i u vreme sankcija devedesetih radila i zarađivala, za državu je postala gubitaš, pa se sada njena prodaja slavi kao uspeh. O tome kako vide budućnost Galenike sa novim vlasnikom za Novi dan govore predsednik sindikata „Nezavisnost“ u fabrici Zoran Pantelić i savetnik za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.

Urednik nedeljnika NIN Vladan Marjanovic prelistava štampu i komentariše aktuelna dešavanja.

Naša gošća je autorka dokumentarnog filma o uspešnoj rehabilitaciji srpskih zatvorenika kroz umetnost. Reč je o dramatizaciji dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog ‘Zapisi iz podzemlja’ sa osuđenicima koji su glumili u predstavi po motivima iz ovog romana, o čemu je napravljen film. Ona je Marina Kovačević, izvršna direktorka Centra za rehabilitaciju imaginacijom.

U saradnji sa Ambasadom Meksika u Srbiji, Institut Servantes u Beogradu tokom novembra organizuje Dane Meksika. Niz događaja vezanih za proslavu Dana mrtvih, kao jedne od najvećih svečanosti u Meksiku, počeo je otvaranjem izložbe „Oltari na Dan mrtvih u Meksiku“, na kojoj je prikazan i autentični meksički oltar mrtvih – delo Ambasade Meksika u Srbiji. Više o Danima Meksika reći će nam Mladen Savković, PR menadžer Instituta Servantes.