Srbljanović: Svaki dan čekanja na spomenik Đinđiću je mnogo

Vesti 02. nov 201721:02 > 21:05
N1

Književnica i koautorka spomenika Zoranu Đinđiću Biljana Srbljanović izjavila je u emisiji N1 Direktno da je nemoguće da spomenik bude gotov do predstojeće godišnjice ubistva nekadašnjeg premijera, već u naredne dve godine.

„Ovo nije đinđićevska Srbija, daleko od toga, ali govoriti o đinđićevskoj Srbiji je nemoguće jer je u korpusu emocija. On je imao dve i po godine da nešto uradi dok ga mi nismo ubili, ovo društvo ga je ubilo. Nikad neće biti pravo vreme da se prepozna istorijska, filozofska, politička pa i ljudska vrednost tog čoveka. Svaki dan i godina čekanja na podizanje spomenika koji je odavno trebalo da bude podignut je previše“, rekla je ona.

Srbljanović kaže da je, čim je konkurs bio raspisan, želela da učestvuje jer smatra da 15 godina pokušava da napravi mesto sećanja ubijenog premijera.

Prema njenom mišljenju, jedino legitimno pitanje u polemici koja se vodi u vezi sa podizanjem spomenika jeste da li treba učestvovati u tome dok je Aleksandar Vučić predsednik zemlje.

„Imala sam politički angažman 25 godina i nikad nisam imala predsednika države kog bih ja birala, nikada. Pomirila sam se sa time da na vlasti nikad neće biti onaj s kojim se ja sažem. Šta više, sve ono što zameram Vučiću, a što se tiče Đinđića, mnogo više zameram (Vojislavu) Koštunici. Za mene je on mnogo odgovorniji za to što se ne razjašnjava politička pozadina ubistva Đinđića nego Vučić“, rekla je ona.

Srbljanović dodaje da u glavnom gradu mora da postoji mesto sećanja gde će se svi okupiti i kazati zašto dosad nije urađeno.

„U komentarima na društvenim mrežama ga ponovo ubijamo, najgore vrste uvreda. Očigledno kao društvio nismo došli do toga da se umijemo hladnom vodom, priberemo i dođemo do toga koja je naša krivica da je društvo toiko zakrvljeno da čak i mesto sećanja nekoga ko je to apsolutno zaslužio izaziva dnevno političke polemike“, kaže ona.

Govoreći o izabranom idejnom rešenju, Srbljanović objašnjava da je za nju metafora prekinute strele najbanalnija metafora i simbol Đinđićeve misli pre svega.

„Strele koju pokušavamo ortopedskim pomagalima da zadržimo, ta strela koja je ni od kuda došla i sletela na zemlju, odbila se od nje, mi smo probali da je prekinemo, a ona ide dalje. Mi se nismo odlučili za njegovo lice jer meni lice političara ne znači ništa, meni znači njegova misao, a kod Zorana Đinđića najviše njegov glas“, objašnjava ona.

Dodaje da glas i način njegovog govora mi nismo slušali kad je trebalo.

„Pravili smo buku kad je trebalo da čujemo šta on govori, to je sastavni deo spomenika. Ideja je u tome da postoji buka u metaforičkom, filozofskom i bukvalnom smislu. Mikrofoni na spomeniku skupljaju naše zvukove koje pravimo tog trenutka i emituju ih tu“, objašnjava Srbljanović.

Teodorović: Vučić narodnim novcem želi da kupi oprost grehova

N1

Akademik Dušan Teodorović ocenjuje da je za njega podizanje spomenika pre svega političko pitanje.

„Zoran Đinđić je bio moja generacija, 25 godina sam proveo u demonstracijama za drugačiju Srbiju nego što je imamo sada. Možda bi trebalo da odložimo priču o spomenicima zato što se u ovoj zemlji teško živi“, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, Aleksandar Vučić je neko ko je „doprineo strahotama koje su zadesile našu zemlju“, a koji sad „narodnim novcem želi da kupi oprost svojih grehova“.

On dodaje da je „u ovom trenutku država Srbija Vučić“ i smatra da je „jasna namera čoveka koji se penjao na merdavine i skidao tablu Bulevar Zorana Đinđića“ da pravi lični projekat.

„Hajde da se skupimo novac i da građani Srbije naprave spomenik Zoranu Đinđiću. Ali ne mogu da uvažim činjenicu da se radi pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, koji žele da spere svoje grehe“, smatra on.

Teodorović dodaje da je licemerno to što spomenik podiže Vučić i da pokušava da se predstavi u drugom svetlu i uveren je da se još uvek „nije osvestio i da ima antitela radikalska u sebi“.

Teodorović dodaje da svakako i Đinđićeva matična Demokratska stranka ima veliku krivicu što mu nije dosad digla spomenik.