Tribunal: Posetu Ađijusa Srbiji obeležio otvoren dijalog

Vesti 02. nov. 201715:49 > 15:54
Podeli:
Izvor: N1

Haški tribunal ocenio je da je poseta Srbiji predsednika tog suda Karmela Ađijusa (Carmel Agius) bila "uspešna".

Ađijus je u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom za inostrane poslove Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

U saopštenju pod naslovom „Predsednik Ađijus okončao uspešnu posetu Srbiji“, Tribunal je naznačio da je „te sastanke obeležio iskren i otvoren dijalog“ o temama koje su uključivale „omogućavanje regionalne saradnje u krivičnom progonu ratnih zločin pred domaćim sudovima; nasleđe Tribunala i moguće formiranje informacionog centra Haškog tribunala u Srbiji“.

„Tokom tih sastanaka, predsednik Ađijus je naglasio da će, posle zatvaranja Tribunala, glavnu odgovornost za zadovoljavanje pravde u procesima za ratne zločine iz sukoba devedesetih snositi vlade i pravosudja u regionu, što podvlači važnost regionalne saradnje u toj oblasti“, piše u saopštenju Haškog suda.

Uspostavljanje informacionog centra Tribunala u Srbiji, kako je istakao sudija Ađijus, predstavljalo bi „vredan izvor“ informacija za građane Srbije koji bi imali „direktan pristup svim javno dostupnim Tribunalovim spisima“.

 Prema saopštenju Tribunala, srpski zvaničnici „izrazili su svoj interesovanje i spremnost“ da rade na predlogu o formiranju tog informacionog centra.

Tokom posete Beogradu, predsednik Tribunala sastao se i sa sudijama Vrhovnog kasacionog suda, Višeg suda u Beogradu, koji se bavi ratnim zločinima i odeljenja za ratne zločine Apelacionog suda, kao i sa predstavnicima gradjanskih udruženja.

Na kraju posete, Ađijus je razgovarao i sa diplomatskim predstavnicima u Beogradu.

Bila je to poslednja poseta Beogradu predsednika Tribunala, koji se zvanično zatvara krajem godine.

Radnu posetu Beogradu, Ađijus je učinio u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Izveštaj koji će u pisanom obliku uputititi u Njujork do kraja ovog meseca, Ađijus će predstaviti u govoru pred Savetom bezbednosti početkom decembra, zajedno sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom.