Elis: Povlačenje priznanja država politički, a ne pravni akt

Vesti 02. nov 201715:40 > 15:44
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sedištem u Londonu Mark Elis izjavio je da je priznanje država u međunarodnom pravu politički akt, te je slično tome i povlačenje priznanja nezavisnosti politički akt.

On je za Radio Slobodna Evropa kazao da ne postoji opšta zabrana da se povuče jednom izdato priznanje.

„U međunarodnom pravu ne postoji dužnost da se država prizna, niti pravo da država bude priznata. Slično tome, povlačenje priznanja je politički akt i kao takav, ne postoji opšta zabrana ili obaveza o povlačenju jednom priznate države, kao što je slučaj Surinama. Prema tome, mislim da je teško za Kosovo da tvrdi da je priznanje države trajno neopozivo“, ocenio je Elis.

Dodao je da u međunarodnom pravu postoje dve glavne teorije o priznavanju država – konstitutivna i deklarativna teorija.

„Prema konstitutivnoj teoriji država je država jedino ako je priznaje značajan broj drugih država. Dakle, priznanje od drugih država uslov je za samu državnost. S druge strane, države imaju značajnu diskreciju o tome da li će priznati novu državu ili ne. U pravnom smislu, samo nakon priznanja od strane drugih država, nova država postoji“, objasnio je on.

 Ellis dodaje da deklarativna teorija procenjuje da li „država ispunjava objektivne kriterijume državnosti i da na osnovu te teorije, priznanje od strane druge države, kao što je slučaj konstitutivne teorije, irelevantno je za status državnosti“.

„U ovom scenariju se kaže da su unilateralni postupci, kao što je priznanje državnosti, nemodifikovani, osim ukoliko postoji značajna promena okolnosti, kao što je nestanak jedne države, kao na primer Jugoslavije. Ja u svakom slučaju nisam zagovornik tog argumenta“, kazao je Ellis.

Savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Jetljir Zuberaj izjavio je za Radio Slobodna Evropa da sve dok nema zvanične potvrde od Surinama o povlačenju priznanja nezavisnosti „ovo je samo tendencija Srbije da dobije političke poene“.

„Mi te napore ne uzimamo za ozbiljno“, istakao je Zuberaj.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi kazao je za ovaj radio da je nezavisnost Kosova neopoziva, kao i da je podrška SAD čvrsta i nepromenjena.

On je pozvao države koje još uvek nisu zvanično priznale tu činjenicu da to urade, jer će time „osigurati mir i stabilnost na Balkanu i pomoći očuvanje Evrope koja je cela slobodna i u miru“.