Mitić: Vlast diskredituje Tribunal glorifikacijom zločinaca

Vesti 02. nov 201715:18 > 15:40
N1

Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, ocenila je da su mnogi političari u Srbiji napravili karijere na protivljenju saradnji sa Haškim tribunalom, a aktuelna vlast ide i korak dalje "diskreditacijom Tribunala i javnim promovisanjem i glorifikacijom ratnih zločinaca".

„Aktuelna državna politika koja slavi počinjene zločine i integriše ih u državnu politiku, a time šalje poruku da Srbija na to treba da bude ponosna, duboko je pogrešna i ja na to ne želim da pristanem“, rekla je Anita Mitić.

Prema njenim rečima, umesto glorifikacije ratnih zločinaca, u javnosti u Srbiji mora se mnogo više govoriti o činjenicama koje su pred tim sudom utvrđene, ali i doći do društvenog konzensusa da se osuđuju svi ratni zločini i da onima koji su odgovorni za njih nije mesto na državnim i političkim događajima i ceremonijama.

„Odnos prema Haškom tribunalu je od 2000. godine prelomna tačka na kojoj se srpski političari i srpska javnost određuju prema ratnoj prošlosti devedesetih godina, kao i spremnosti da se prihvati odgovornost za počinjene ratne zločine“, ocenila je ona.

Ona je podsetila da je premijer Zoran Đinđić ubijen u akciji „Stop Hagu“, a da se posle toga niko nije ozbiljno bavio tim sudom, osim hapšenja i izručenja optuženih zbog snažnih pritisaka međunarodne zajednice.

Premijerka Srbije je juče na sastanku sa predsednikom haškog suda Karmelom Ađijusom rekla da Tribunal nije doprineo pomirenju u regionu.

Ađijus je u razgovoru sa zvaničnicima Srbije rekao da za međunarodnu zajednicu nije prihvatljivo da general Vladimir Lazarević, koji je osuđen pred tim sudom, predaje na Vojnoj akademiji. On je ponovio zahtev za izručenje dvoje radikala proiv kojih se vodi postupak zbog nepoštovanja Haškog suda.

U poseti Srbiji je i glavni haški tužilac Serž Bramerc.