Vučić i Bramerc: Srbija će podržati rad tužilaca u regionu

Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu da će Srbija podržati saradnju i rad tužilaca za ratne zločine u regionu, uz podršku tužilaštva naslednika Haškog trbunala, kako bi doprinela stabilnosti i približavanju naroda u regionu.

U razgovoru Vučića i Bramerca je „konstatovano da je glavni tužilac Haškog tribunala zadovoljan što je Srbija ispunila deo svojih obaveza ili preduzela korake u pravcu njihovog ispunjavanja“, saopštila je kancelarija predsednika. 

Na sastanku je rečeno da će Srbija, iako oko nekih pitanja postoje različiti stavovi, nastaviti i jačati saradnju sa tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, koji će naslediti Haški tribunal po okončanju njegovog rada krajem godine. 

Vučić je rekao da će Srbija podržati saradnju i rad tužilaca za ratne zločine u regionu, uz podršku tužilaštva Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, kako bi i time doprinela stabilnosti i približavanju naroda u regionu. 

Bramerc je rekao da će, po prestanku rada tužilaštva Haškog tribunala, kroz rad tužilaštva Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, biti održan kontinuitet saradnje uz podršku Srbiji u primeni Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. 

„Razgovor predsednika Vučića i glavnog tužioca Bramerca bio je otvoren i konkretan. Pokrenuto je šest pitanja koja se odnose na saradnju Republike Srbije i tužilaštva Haškog tribunala, regionalnu saradnju u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Dačić i Ađijus o saradnji i nasleđu Suda

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, sudijom Karmelom Ađijusom o nasleđu tog Tribunala i saradnji zemalja regiona u pitanjima vezanim za ratne zločine. 

Predmet razgovora bilo je i otvaranje informacionih centara Haškog tribunala u Srbiji, položaj srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni i ocena sveukupne saradnje Srbije i Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Sudija Ađijus došao je u Srbiju u okviru priprema za podnošenje poslednjeg redovnog šestomesečnog izveštaja Savetu bezbednosti UN o radu Tribunala uoči njegovog zatvaranja u decembru.

Tokom boravka u Beogradu, Ađijus je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović.