Šešelj: Vlasti Srbije morale bi da prouče presude Haga

Vesti 02. nov 201712:58 > 13:17
N1

Predsednik Srpske radikalne stranke izjavio je da je Haški tribunal antisrpski i politički sud, kao i da bi vlasti u Srbiji morale da prouče presude koje je doneo i da kažu da su mnogi Srbi osuđeni nevini.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je predsednik Haškog tribunala Karmelo Ađijus svoju oproštajnu posetu iskoristio da traži izručenje dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, ističući da ih traže po lažnim optužbama.

Šešelj je među nevino osuđenima pobrojao generale Vladimira Lazarevića i Nebojšu Pavkovića, kao i Nikolu Šainovića i Radovana Karadžića.

On je rekao da je Lazarević osuđen nevin, jer je Haški tribunal priznao da je prijavljivao zločine za koje čuje vojno-istražnim organima, ali ga sud tereti što nije obustavio vojna dejstva do završetka istrage i upitao koja bi zemlja to učinila.

„Ne da se kaže Lazarević je odslužio kaznu, pa je sada slobodan čovek, već da se kaže da je on nevin osuđen“, rekao je Šešelj.

On je rekao da nije optimista ni kada je reč o presudi Ratku Mladiću i da će i njegova presuda biti izrazito antisrpska.

„SRS ne stoji najbolje finansijski, ali nemamo ništa protiv izbora“

Upitan o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, Šešelj je rekao da SRS ne stoji finansijski najbolje, ali da protiv tih izbora nema ništa i da će, kada izbori budu raspisani, odmah krenuti u kampanju.

Upitao je i kakva je to vlast koja pet puta za pet godina organizuje parlamentarne izbore.

„Loš je režim, u stabilnim društvenim uslovima imamo redovne izbore. Ali, nemamo ništa protiv, ako se raspišu, odmah krećemo u kampanju. Napadamo režim što mu je skoro isključivo politka zakazivanja izbora, dajte radite nešto. Lako je ići na izbore kad su mediji na vašoj strani“, rekao je Šešelj.

Osudio je i napad na predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković i rekao da do toga nije smelo da dođe.

„Takvi su ljotićevci. Oni su se uvek tukli, bili koncentrisani u fašističke falange. Kod nas nisu ni moćni ni dobro organizovani, ali su agresivni“, rekao je Vojislav Šešelj.