Jeremić: Opozicija ima kapacitet za pobedu

Vesti 02. nov. 201710:41 > 10:50
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je za nedeljnik Vreme da postoji kapacitet opozicije za pobedu na beogradskim izborima i da se ne sme dozvoliti da ta prilika bude propuštena.

Ne znamo, prvo, kakve ćemo sve izbore imati, jer u Srbiji o svemu, pa i o tome, odlučuje samo jedan čovek bez ikakvih konsultacija, posebno institucionalnih, rekao je Jeremić.

Od predsedničkih izbora zastupam tezu da nam je potrebno zajedništvo na opozicionoj sceni. Ukoliko razumni ljudi budu jedinstveni i ostave pojedinačne interese po strani, verujem da je pobeda moguća, naglasio je on.

Jeremić je ocenio da zakonski nije neophodno da opozicija ima zajedničkog nosioca liste, ali je taktički poželjno.

Ne verujem da će vlast imati kandidata za gradonačelnika Beograda, već će to, kao i na svim ostalim izborima, biti Aleksandar Vučić, smatra on.

Na pitanje da li je bojkot izbora opcija, Jeremić je rekao da svaka odluka opozicije treba da bude zajednička – kako da se nastupi na izborima i kako da se eventualno ne nastupi.

Teško da možemo ostvariti značajan efekat bez toga. Mi smo za zajednički front i zajedničke odluke, rekao je Jeremić.

Jeremić ukazuje i da je u interesu Evrope istinski stabilan Balkan u kome preovlađuju evropski standardi društva, bez obzira da li on formalno ušao u Evropsku uniju, ili ne.

Da se ipak nešto može uraditi dokaz je Makedonija, koja je u proteklom periodu spadala u stabilokratije, naveo je Jeremić i ukazao da je „makedonski scenario“ izmišljen kao strašilo za narod.

Tamo su građani uspeli da izdejstvuju promene i pritom, ne da nisu narušeni, već su unapređeni odnosi sa EU, ocenio je Jeremić, koji ističe da se nikad neće zalagati za nasilje, jer je to suprotno svemu u šta veruje.