PSG: "Fingiranje" biračkih spiskova, opštine ne daju podatke

Vesti 01. nov 201719:19 > 19:24
N1

Odluka o eventualnim vanrednim parlamenarnim izborima još se čeka, ali se u opoziciji uveliko bave ažurnošću biračkih spiskova. Pokret Saše Jankovića sumnja da je na delu, kako kaže, "fingiranje" biračkih spiskova o čemu svedoči i to što opštine više ne žele da im dostave podatke o broju upisanih birača.

Kada je pre mesec dana, pokret Saše Jankovića tvrdio da je u toku lažno naseljavanje Beograda, u režiji vladajuće stranke, i te tvrdnje potkrepio opštinskim dokumentima o povećanom broju birača na Vračaru ii Zvezdari za oko 10posto za samo četiri meseca – ministar policije rekao je da su to netačni podaci, dok ih je predsednik države nazvao „lažovima“. Od tada, na oprezu su, čini se i same opštine.

„Ovo što ovde piše, da ne mogu da nam daju – to je otimanje prava na informaciju građanima Srbije, a ne pokretu“, kaže Saša Janković.

Tri beogradske opštine – Voždovac, Čukarica i Surčin – uputile su Pokret slobodnih građana na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok su iz Surčina dodali da ne samo da nisu u zakonskoj obavezi da im dostave podatke, već da to nije ni moguće.

„Ta informacija je preduslov svih poštenih izbora, dakle, koliko ljudi će glasati. I kako se diže taj procenat? Da li se on fingira ili se ne fingira? Fingiranje biračkih spiskova je krivično delo“, rekao je Božo Prelević.

To što vlast pribegava, kako u Pokretu kažu, izbornim manipulacijama, samo znači, tvrde, da na drugačiji način SNS ne može da pobedi u Beogradu.

„Najbolji dokaz da u Beogradu nemaju više većinu, da ne mogu da obezbede pobedu na bilo koji način, je pokretanje priče o parlamentarnim izborima u Srbiji. Ono služi da se redovni izbori, beogradski, stave u drugi plan“, ocenjuje Janković.

 Reč je o gomili novih besmislica, jer lideri opozicije ne vide drugi način da se nađu u dnevnim vestima, odgovaraju u SNS-u. Ironično dodaju i da su, pred beogradske izbore, prilično uplašeni.

„Mi se strašno bojimo. I kad se svi zajedno saberu što nisu ni na polovini rezultata koji osvaja Aleksandar Vučić i SNS… to je za veliku brigu. E kad uzmete u obzir tu veliku brigu, jasno vam je da su oni potpuno u pravu i da će sigurno pobediti, onako kako su pobedili 2017. E sad će isto tako da pobede, ali identično“, rekao je poslanik SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić.

Naprednjaci pitaju i kakva je to opozicija koja strahuje od vanrednih parlamentarnih izbora i odmah potom konstatuju: možda je baš to realna opozicija koja na vlasti, kako kažu, neće biti ni za 100 godina.