Tači i civilno društvo sa severa Kosova diskutovali o vojsci

Vesti 01. nov. 201719:12 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

U Prištini je održana diskusija o stavu srpske zajednice o promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova. Na njoj su prisustvovali predsednik Kosova Hašim Tači i predstavnici civilnog društva sa severa Kosova.

Proces transformisanja Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, koji je započet pre nekoliko godina, polako ide prema završnoj fazi, poručio je predsednik Kosova Hašim Tači učestvujući na debati „Stav srpske zajednice u vezi sa izmenom mandata Bezbednosnih snaga“. Tači je rekao da niko ne može da blokira proces transformacije jer je, kako kaže, u skladu sa Ustavom kosova.

„Cilj današnjih bezbednosnih snaga, a sutra onih oružanih je isti. Da osnažuje mir i stabilnost u regionu i pružanje bezbednosti za sve naše građane. Želimo da se oružane snage Kosova formiraju ustavnim promenama, ujedinjenjem na jednom mestu, u Skupštini Kosova, političkom voljom svih zajednica na Kosovu. To je najbolji način da svi dođemo do veoma važne vrednosti ujedinjujuće za Kosovo“, rekao je Tači.

Jovana Radosavljević iz Nove socijalne inicijative sa severa Mitrovice je na današnjoj diskusiji govorila o rezultatima istraživanja stavova Srba sa Kosova prema procesu formiranja Vojske Kosova. Ključni razlozi protiv formiranja vojske Kosova su, kako je istraživanje pokazalo, nepoverenje i strah.

„Postoji stav da ne postoje trentuno ni unutrašnje ni spoljašnje pretnje koje opravdavaju stvaranje Vojske Kosova koja bi između ostalog imala taj ofanzivni karakter i ono što je ključno jeste da je visok nivo sraha, anksioznosti i nepoverenja ka transformaciji bezbednosnih snaga i dalje sveprisutna u srpskoj zajednici na Kosovu“, rekla je ona.

Tači je istakao važnost da se nastavi sa konsultacijama rekavši da je argumenat da se srpski građani plaše neprihvatljiv imajući u vidu činjenicu da je srpska zajednica na Kosovu sada već integrisana u više državnih struktura.

„Spomenuo se strah. Mislim da je to neodrživ argumenat da se srpski građani plaše od oružanih snaga Kosova. Ako je nošenje policijske uniforme sasvim prihvatljivo za srpsku zajednicu, isto bi trebalo da bude i uniforma Bezbednosnih snaga Kosova“. ocenio je Tači.

Kosovske bezbednosne snage čine oko 3.000 pripadnika, od kojih su 103 srpske nacionalnosti.