Klačar: SNS favorit, opozicija ne provocira vanredne izbore

Vesti 01. nov 201717:53 > 17:56
N1

Bojan Klačar iz CeSID-a i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, gostujući u Danu uživo, rekli su da ne isključuju raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora istovremeno sa lokalnim izborima u Beogradu.

Klačar podseća da je osam od 11 dosadašnjih parlamentarnih izbora bilo vanredno.

„Vrlo je mguće da čak i vlast u ovom momentu ne zna da li će biti vanrednih izbora. Ovaj period, između ostalog, koriste da sa tom informacijom ispitaju reakcije političkih protivnika kako bi predvideli njihove strategije. Sklon sam da verujem, da ako izbora bude, da će to na prvom mestu biti stranačka procena odnosno izazovna činjenica da bi time SNS obezbedila vlast na tri nivoa do 2022. godine“, rekao je Klačar.

On smatra da je SNS favorit i da ima veće šanse na eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima da sami ili u koaliciji sa socijalistima formiraju vlast.

„Na beogradskim izborima situacija je drugačija. Objektivno govoreći, opozicija ne provocira vanredne parlamentarne izbore. Objektivno nisu spremni i izbori na dva nivoa su u ovom momentu krupan zalogaj za njih jer ne mogu infrastrukturno i logistički da pokriju oba nivoa na kvalitetan način“, smatra Klačar.

Prema njegovim rečima, šanse opozicije za dobar izborni rezultat su mnogo veće u Beogradu nego u Srbiji što, kako kaže, pokazuju i rezultati predsedničkih izbori.

N1

Dejan Vuk Stanković takođe ne isključuju i vanredne parlamentarne izbore.

„Stvar je procene političkih dobitaka i rizika i dobitaka, pre svega Srpske napredne stranke (SNS), da li će do toga doći. Pored stranačkih razloga mogu biti kandidovani i širi politički razlozi, kao što je redefinisanje Ustava“, ocenio je on i dodao da spajanje izbora ne bi li se maksimalizovao rezultat nije politički nelegitimno već je stvar političke taktike.

Smatra da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić poigrava sa slabostima opozicije.

„S jedne strane imate stalni zahtev da se vlast smeni, a s druge strane on je realno svestan da taj zahtev ne prati odgovarajuća politička pretnja. On je konstatovao njihovu faktičku političku nemoć“, smatra Dejan Vuk Stanković.

Prema njegovom mišljenju, SNS će sigurno dobiti izbore i dodaje da je samo pitanje „da li će biti 50 plus“.

„Veći problem je šta će biti sa onim strankama koje će se kretati oko cenzusa i budućnošću stranka koje su išle u koaliciji sa SNS“, kaže on.

Dejan Vuk Stanković kaže da podržava politiku Vučića kad je reč o evropskim integracijama, regionalnoj politici, borbu protiv korupcije i spremnost ka liberalnim reformama u ekonomiji. Takođe, smatra da nisu utemeljene optužbe na račun medijske diktature.

Pogledajte ceo snimak gostovanja: