Žene izbeglice i migrantkinje dobile svoj prostor u Beogradu

Vesti 01. nov. 201716:20 > 16:26
Podeli:
Izvor: N1, ilustracija

Žene i devojčice, izbeglice i migrantkinje, su dobile svoj prostor - Ženski centar, u okviru Društvenog centra ADRA u beogradskom naselju Borča u okviru kojeg će moći da steknu nova znanja i veštine, ali i dobiju besplatnu psihosocijalnu podršku.

„Žene izbeglice i migrantkinje nisu žrtve već osobe koje imaju pravo da ostvare svoje potrebe i Ženski centar je tu da stvori uslove da se ta prava, ili makar njihov deo, ostvare i da vaše vreme učinimo korisnijim i lepšim“, rekao je direktor ADRA Igor Mitrović.

Kako je saopštila organizacija ADRA, Ženski centar je na 120 kvadratnih metara, ukrašen radovima žena i devojčica, izbeglica i migrantkinja.

Ženski centar je zamišljen kao mesto gde mogu da uče da šiju i pletu, prave nakit i sapun, bave se sportom i razmenjuju iskustva i ideje.

„Većina žena i devojčica izbeglica i migrantkinja se na svom putovanju suočava sa različitim formama nasilja i kršenja ljudskih prava. Takođe, kulturološke razlike, različite verske i društvene tradicije, kao i jezičke barijere predstavljaju dodatne izazove za žene izbeglice koje žele da ostvare svoja prava i dobiju neophodnu pomoć“, saopštila je ADRA.

Otvaranje Ženskog centra je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, koja kroz različite aktivnosti pomaže žene izbeglice od početka krize 2015. godine.