Kuburović: Neopravdane kritike Haškog tribunala

Vesti 01. nov 201715:43 > 15:46
FoNet/Zoran Mrđa

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je, u razgovoru sa predsednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Karmelom Ađijusom, da je Srbija ispunila gotovo sve zahteve tribunala i da su zato neopravdane kritike koje dolaze o izostanku saradnje.

U saopštenju se navodi da je predsednik MKSJ ukazao da saradnja Srbije sa Tribunalom ne postoji u poslednjih godinu i po dana, jer Srbija nije izručila troje radikala, ali da je ministarka Kuburović istakla da je postojao veći broj zahteva Tribunala u tom periodu na koje je Srbija pozitivno odgovorila, a da je poslednji među njima dostavljanje transkripata srpskih sudova u procesu saslušavanja radikala.

Kada je u pitanju konkretno izručenje, ministarka je rekla da će Srbija poštovati pravosnažne odluke svog suda, koji je rekao da ne postoje uslovi za njihovo izručenje.

Ona je, takođe, izrazila zabrinutost za uslove izdržavanja kazni srpskih osuđenika koji borave u zatvorima u Estoniji, navodeći da je tim povodom već dva puta pisala MKSJ, a da je izostala adekvatna reakcija.

U vezi sa zdravstvenim stanjem optuženika Ratka Mladića, Kuburović je istakla da je Srbija i povodom zahteva za njegovo adekvatno lečenje u više navrata, zajedno s njegovom odbranom, tražila preispitivanje da li Tribunal njemu obezbeđuje neophodnu zdravstvenu negu, tražeći da doktor iz Srbije obavi pregled.

Ađijus je istakao da pažljivo prati zdravstveno stanje Mladića i da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se zahtevi Srbije razmotre.