Vlada Kosova: Podmetanje Beograda, nemamo dokument Surinama

Vesti 31. okt 201723:03 > 23:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Portparol Vlade Kosova Arber Vlahiu izjavio je da Kosovo nije dobilo nikakav dokument Surinama o navodnoj odluci te države da povuče priznanje Kosova, nazivajući vesti o tome iz Beograda "podmetanjem".

„Mi činimo napore da razjasnimo ovu situaciju. Međutim, još jednom ponavljam da Vlada Kosova nije primila nikakav dokument kojim Surinam povlači priznanje Kosova“, kazao je Vlahiu za RTK. 

I Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je potvrdilo da nije dobilo nikakakv zvaničan dokument da je Surinam povukao priznanje Kosova. 

„Ministarstvo inostranih poslova Republike Kosovo je svesno izuzetnog interesovanja, snažnih napora i malignih namera koje ima susedna država Srbija, za miniranje međunarodnog legitimiteta Republike Kosovo“, piše u saopštenju Ministarstva. 

U saopštenju se kaže da MIP Kosova „govori jezikom činjenica i stvarnim stanjem“. 

„Jezik činjenica i stvarno stanje govore da je Kosovo nezavisna i suverena država, sa zapečaćenim legitimitetom od strane Međunarodnog suda pravde, kojem se sama Srbija obratila, priznato je od 114 država sa svih kontinenta, ima uspostavljene diplomatske odnose sa 88 zemalja, učlanjeno je u više od 60 regionalnih, evropskih i međunarodnih organizacija, ima gotovo 40 otvorenih diplomatskih i konzularnih misija i akreditovala nerezidentne ambasadore u oko 60 zemalja širom sveta“, kaže se u saopštenju. 

Ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je vlada Surinama obavestila Srbiju da je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i da ga je o tome obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama, a da je stigla i nota sa zvaničnim saopštenjem. 

Dačić je izjavio da je nota o povlačenju priznanja dostavljena i institucijama Kosova. 

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 2016. godine.