Bura u Pećincima: DS tuži Ružića, on kaže – sve je po zakonu

Vesti 31. okt. 201719:17 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Demokratska stranka najavila je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra državne uprave Branka Ružića, jer su, prema njihovim tvrdnjama, nakon ostavke predsednice opštine Pećinci u privremeni organ te opštine imenovani samo članovi Srpske napredne stranke.

Ružić, s druge strane kaže da zakon nije prekršen i da u privremenom organu ima i članova iz drugih stranaka.

Ubedljiva većina koju je na prethodnim izborima u Pećincima osvojila Srpska napredna stranka, zahvaljujući preletanju odbornika, postala je dvotrećinska. Od dvotrećinske, tvrdi lokalna opozicija, postala je apsolutna, kada je, posle raspuštanja skupštine imenovan privremeni organ.

Naime, u telo koje bi trebalo da oslikava odnos snaga u lokalnom parlamentu postavljena su četiri člana Srpske napredne stranke, ali i jedan odbornik lokalne grupe građana, koji je, navode demokrate, odavno promenio politički dres.

„Taj čovek je prešao u Srpsku naprednu stranku, on je deo vladajuće većine. Ja odgovorno tvrdim da su svih pet članova članovi Srpske napredne stranke i da je apsolutno došlo do kršenja zakona u ovom slučaju“, kaže predsednik OO DS Živko Marković.

„Zakon naravno da nije prekršen. Političke igre su nešto što je legitimno u svim sferama našeg društva. Ja kao ministar ne želim da ulazim u političke ocene toga“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Izvor : N1

U pećinačkoj političkoj igri predsednica opštine najpre je podnela ostavku na tu funkciju, da bi Vlada Srbije upravo nju postavila na čelo privremenog organa. Da li je u pitanju bio politički manevar, u opštini nismo uspeli da saznamo.

Prva žena opštine Dubravka Kovačević najpre nam je rekla da je pozovemo kasnije, da bi nakon toga prestala da se javlja na telefon. Za razliku od nje, predsednik raspuštene skupštine Sava Čojčić prihvatio je da nam pojasni situaciju u opštini, ali se u dogovoreno vreme za intervju jednostavno – nije pojavio.

Za opoziciju, pojašnjenje nije potrebno – u pitanju je potez koji vladajućoj stranci omogućava potpunu kontrolu izbornog procesa.

„Privremeni organ sad preuzima i ulogu skupštine i opštinskog veća. Prema tome, biće im na raspolaganju svi instrumenti – od formiranja izborne komisije do formiranja biračkih odbora. Praktično, krađa izbora se priprema“, smatra Živko Marković.

Redovni izbori u Pećincima bili su zakazani za mart, ali je sve izvesnije da će građani ove opštine na birališta pre vremena, i to najverovatnije, već u decembru.