Nesuglasice u vezi sa ustavnim promenama

Vesti 31. okt 201718:50 > 18:56
N1

U toku su konsultacije o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa. Međutim, iz konsultacija su se povukla strukovna udruženja, uz obrazloženje da "država do sada nije izašla sa polaznim osnovama za izmenu Ustava" i što, kako tvrde, proces usmerava na "mehanizme koji će pravosuđe učiniti još zavisnijim od političke vlasti“.

Srbija se, u procesu evrointegracija, obavezala da menja Ustava i uskladi ga sa poglavljem 23, odnosno ukloni politički uticaj iz pravosuđa.

Rasprava, koju je pokrenulo Ministarstvo pravde traje već šest meseci, a u strukovnim udruženjima kažu da se sve češće pojavljuju teme zbog kojih raste strah da će se politički uticaj u budućnosti, zapravo povećati.

„Država u stvari pokušava da nađe taster mesta, da jednom kada se izmeni Ustav pritiskom na ta taster mesta može da upravlja pravosuđem, situacija je takva da ukoliko i jedna od tih tema zaživi mi ćemo, mislim na građane, zažaliti što se uopšte Ustav menjao“, rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Da ne bi učestvovali u, kako kažu, debati bez debate – iz konsultacija za promenu Ustava povukli su se Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM.

„Svaka izmena Ustava koja ne uključuje mišljenja struke, samih strukovnih udruženja, i sudija i tužilaca, nosi sa sobom opasnost da sudije izgube i ono malo nezavisnosti koje imaju“, smatra Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

„Čini se da se u izvesnom smislu takva debata i simulira da bi se moglo reći da je debata eto sprovedena i kao što se bojimo da se onda izađe sa jednom verzijom teksta koji bi bio samo brže bolje upućen Venecijanskoj komisiji gde mi o tekstu praktično ne bi imali prilike ni da debatujemo“, ocenjuje Miodrag Majić iz Centra za pravosudna istraživanja.

Iz Ministarstvo pravde pozivaju sve zainteresovane da nastave sa konsultacijama.

„Cilj izmena koje treba da uslede nije samo da imamo zadovoljne sudije i tužioce, već da povratimo poverenje građana u pravosudni sistem. Ono što je najvažnije je da će posle završetka konsultativnog procesa Ministarstvo pravde izaći sa predlogom sa kojim ćemo opet biti u javnoj raspravi, a isto tako taj predlog će se naći i pred mišljenjem Venecijanske komisije“, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Strukovna udruženja poručuju da su spremna da ponovo sednu za sto tek kada od Ministarstva pravde dobiju papir na kom će biti konkretno navedeno koje su odredbe Ustava namenjene promeni, kako će izgledati proces izbora sudija i kako će se garantovati nezavisnost sudija i tužilaštva.