Slede li posle Surinama nova povlačenja priznanja Kosova?

Vesti 31. okt 201718:53 > 18:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Južnoamerička država Surinam povukla je priznanje Kosova, saopštio je na vanrednoj konferenciji šef diplomatije Ivica Dačić. Iz Prištine burna reakcija - poručuju da povlačenje priznanja ne postoji u međunarodnom pravu. Međutim, Dačić je poslepodne je u Skupštini Srbije pokazao kopiju dokumenta koji je misija Surinama poslala misiji Srbije pri UN.

O Surinamu su do danas najviše znali ljubitelji fudbala. Njima su poznata imena Surinamaca u dresu Holandije – Ruda Gulita, Edgara Davidsa i posebno Patrika Klajverta koji je dao tri od ukupno šest golova koliko je završilo u mreži Jugoslavije u Roterdamu 2000. godine. I dok su navedeni fudbaleri često znali da rastuže domaću javnost, političari njihove države rođenja danas su obradovali srpski državni vrh.

“Vlada Republike Surinam, koja je prošle godine priznala jednostrano proglašenu nezavinost Kosova, da je Vlada Surinama donela odluku o povlačenju priznananja nezavinosti”, saopštio je na vanrednoj konferenciji ministar Dačić.

Surinam je južnoamerička država koja je nezavisnost od Holandije dobila 1975. Nalazi se između Francuske Gajane i Gvajane. Za njenu odluku da povuče priznanje Kosova Dačić kaže da je uspeh srpske politike, ali ne otkriva kako je došlo do promene stava. Osim…

“U ovom slučaju pomogao nam je jedan čovek, naš čovek koji ima bliske veze sa ljudima koji vode Surinam”, dodao je Dačić.

Nezavisnost Kosova je prema podacima Beograda priznalo 106 zemalja, a dve su povukle to priznanje. Osim Surinama to je uradila još jedna zemlja za koju retko čujemo – Sao Tome i Principe, ostrvska država na zapadu Afrike.

“Oni su priznali Kosovo, pa je novi predsednik povukao priznanje. E sada se na vlast vratio onaj koji je priznao Kosovo, nadam se da neće ponovo vratiti tu odluku”, rekao je Dačić.

U Prištini kažu da nisu dobili nikakav dokument, a zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Jetlij Zimberaj poručuje da Surinam ne može da uradi „puj pike ne važi“.

“Povlačenje priznanja nezavisnosti ne postoji u međunarodnom pravu. Dačićeva izjava je netačna, a on je šarlatan”, naveo je Zimberaj.

Dok oni mašu dokumentom o priznanju, Dačić to isto radi sa dokumentom o povlačenju priznanja koje je adresirano i na Prištinu.

A koliko zaista znači povlačenje priznanja nezavinosti, i da li Surinam može da povuče druge zemlje da urade isto?

“Ključni igrači koji su u procesu proglašenja nezavisnosti učestvovali će vršiti i dalje pritisak i na one koji su do sada već priznali Kosovo, ali i na one koji se na taj korak još nisu odlučili”, očekuje Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Ono na šta se poziva Beograd su upravo ključni igrači: Rusija i Kina. Dok oni ne priznaju Kosovo, prema rečima Ivice Dačića, ono neće moći da postane članica Ujedinjenih nacija.