Popović: Ne znamo šta je cilj Vlade u pregovorima u Briselu

Vesti 31. okt. 201717:09 > 17:23
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Predsednik Centra za praktičnu politiku Dragan Popović izjavio je da bi Vlada Srbije trebalo da izmeni pristup u rešavanju kosovskog problema kako bi počela normalizacija odnosa dva naroda i to tako što će jasno formulisati šta joj je cilj u pregovorima u Briselu.

„Čini nam se da ne znamo šta je cilj Vlade Srbije, da li učestvuje u dijalogu radi dijaloga ili da dođe do cilja – postepene normalizacije odnosa dva naroda posle 100 godina“, rekao je Popović na debati u Beogradu na kojoj su govorili i bivši potpredsednik kosovskog parlamenta Petar Miletić i vlasnik RTV Mir Leposavić i odbornik u SO Leposavić Nenad Radosavljević.

„Jasna poruka Beograda da je normalizacija odnosa u našem interesu nedostaje, kao i ta da dijalog ne vodimo zato što nam je ‘neko iz Brisela ili Berlina zavrnuo uši’, rekao je Popović koji je koordinator Radne grupe za poglavlje 35 u Nacionalnom konventu za EU.

Za Srbiju je prioritet uvek bio „teritorija pre ljudi“, rekao je Popović i dodao da se stalno vode diplomatske borbe da Kosovo ne uđe u UNESKO, Interpol, sportske organizacije dok se ljudi, njihova imovina, penzije ili sudbina 2.000 nestalih zaboravlja.

Popović je ocenio da je loše to što se ne vidi i gde pola milijarde evra godišnje iz Srbije završi na Kosovu.

„Putevi Srbije dobijaju silne pare za ;kosovske puteve, i sve to ne vidim iako često odlazim na Kosovo“, rekao je Popović i naveo da su samo troškovi Ministarstva prosvete na Kosovu u protekloj godini iznosili šest milijardi dinara.

Popović je ocenio da je loše i to što nema jasne odrednice o tome šta se u dijalogu priča o ljudima koji žive na Kosovu.

„Nas se u Beogradu ne tiče da li je katastar u Nišu ili na Kosovu, ali za ljude tamo to je od presudnog značaja“, rekao je Popović.

Miletić: Srpska lista je u stvari SNS na Kosovu

Miletić je ocenio da su predstavnici kosovskih Srba – sa Srpske liste, „koja je u stvari Srpska napredna stranka na Kosovu“, delegirali svoj politički uticaj na Beograd da bi dobili luksuz da se bave kadrovskim rešenjima u, i oko Vlade Kosova.

Takva uloga Srba, kako je dodao, loša je jer se ne bave problemima koje najbolje poznaju već to prepuštaju nekome ko je danas zadužen za Kosovo, a sutra ko zna za šta.

Miletić je ocenio da Beograd nije smeo da dozvoli da se ne formira Zajednica srpskih opština, jer je to mogao da traži nakon što je prvi put pristao na održavanje izbora na severu po kosovskim zakonima o čemu je Priština godinama mogla samo da sanja.

Prema njegovim rečima, zbog formiranja ZSO je „sve moralo da stane – i zdravstvo, sudstvo, policija, carina“.

Miletić je naveo da se nekadašnji premijer Mirko Cvetkovć „izleteo“ u Kosovskoj Mitrovici da su izdvajanja za Kosovo oko 500 miliona evra. Dodao je da ljudi na Kosovu taj novac zovu „turistički“ jer se vrati u Srbiju čim vidi Kosovo.

Radosavljević: Novac za Kosovo trošen na pogrešan način

Vlasnik RTV „Mir“ iz Leposavića, savetnik tri bivša šefa UNMIK-a, Nenad Radosavljević rekao je da je logično da Srbija finansijski pomaže svoj narod koji je ostao na Kosovu – koje je „kolevka, srce … Srbije“, ali da je taj novac trošen na pogrešan način, za osnivanje partija poput Demokratske alternative.

Prema njegovim rečima, novac je doveo do privrednog kolapsa jer je umrtvio one čiji je zadatak bio da razmišljaju o privrednom razvoju, dok je kod mladih koji su stremili samo zapošljavanju u institucijama, uništavao entuzijazam i ideje.

Novac se, prema njegovim rečima, i sada koristi kako bi se strahom dobijali izbori, isto kao i u vreme Demokratske stranke Srbije koja je to činila punih osam godina.