I stranke i građani smatraju da je potrebna promena Ustava

Vesti 31. okt 201714:04 > 14:11
FoNet/Zoran Mrđa

Predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka saglasili su se u Beogradu da je potrebna promena Ustava Srbije, a isti stav, prema istraživanju IPSOS stratedžik marketinga, imaju i građani.

Na skupu „Demokratski do ustavne reforme“, predstavnik IPSOS-a Srđan Bogosavljević je predstavio preliminarne rezultate istraživanja koje je obuhvatilo građane, stranke, i intelektualnu i društvenu elitu.

„Postoji velika saglasnost da je potrebna promena Ustava Srbije“, rekao je Bogosavljević ukazavši istovremeno da kod učesnika istraživanja ne postoji saglasnost o tome kako i kada to treba uraditi.

Dodao je da su u istraživanju učestvovali i predstavnici političkih stranaka koji su, osim jedne koja smatra da u Ustavu Srbije ne treba menjati ništa, za promene najvišeg pravnog akta države.

Prema njegovim rečima, po rezultatima istraživanja građani nisu dovoljno informisani o tome šta i zašto treba promeniti u Ustavu Srbije.

Na skupu su učestvovali predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke i Nove stranke, a predstavnici tih stranaka smatraju da Ustav treba promeniti.

Marija Obradović: Svi treba više da se uključe

FoNet/Zoran Mrđa

Funkcionerka SNS Marija Obradović se založila za veće uključivanje građana u kompletan proces izmene Ustava Srbije.

Odbacila je stavove da je SNS u interesu da građani ne budu ukjučeni u ta proces, rekavši da je to „apsolutno pogrešno“.

Upitana ko treba da učini prvi korak s predlogom promene, vlast ili opozicija, Obradović je navela da svi zajedno treba da rade na tome.

„Mislim da svi treba da radimo istovremeno a ne da čekamo druge“, rekla je Obradović, napomenuvši da je to njen lični stav.

Ocenila je i da intelektualna elita, odnosno profesori i naučni radnici i društvena elita, odnosno nevladine organizacije, treba da budu mnogo više uključeni u proces izmene Ustava Srbije.

„Stranke su poslednje koje mogu da dozvole sebi da ostanu na marginama tog procesa“, rekla je ona.

Šutanovac: Moguća antikampanja za promenu Ustava

Lider DS Dragan Šutanovac smatra da da debata o promeni Ustava Srbvije treba da se vodi u parlamentu.

Prema njegovim rečima, poliltički savet DS se već duže vreme bavi tim pitanjem.

Šutanovac je upozorio i na mogućnost vođenje antikampanje za promenu Ustavu, a upitan na koga misli, odgovorio je da je i u istraživanju pomenuto da se jedna stranka protiv promeni ustava.

Žarko Obradović: Skupštinski odbor da pokrene proces

Funkcioner SPS Žarko Obradović smatra da proces izmene Ustava treba da krene od skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

„Bilo bi logično da skupštinski odbor pokrene to pitanja, pa da se onda uključe parlamentarne stranke i civilno društvo“, rekao je on.

Živković: Ustav loš, a ono što je dobro se ne primenjuje

FoNet/Zoran Mrđa

Lider Nove stranke Zoran Živković je ocenio da je Ustav Srbije loš i da ga zato treba promeniti, dodajućida se i ono što je dobro u najvišem pravnom aktu države u praksi ne primenjuje.

On je ocenio i da u društvu, i po pitanju promene ustava, vlada loša atmosfera koju vlast kreira preko svojih medija.

„Nigde u svetu građanin ne ode u biblioteku da se informiše o ustavu već ga o tome obaveštavaju mediji, a ovde imamo medije, kojim osim nekoliko njih služe za zaglupljivanje građana“, rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, stav Nove stranke o promeni ustava je poznat i on obuhvata smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije, izmene izbornog zakonodavstva…

Skup je organizovala fondacija Centar za demokratiju čija predstavnica Nataša Vučković je ukazala da pitanje ustavne reforme civilno društvo stavlja u fokus svojih aktivnosti.

Ona je rekla i da civilno društvo ne može biti protiv dijaloga o tom pitanju ukazavši istovremeno i da nemože ni učestvovati u njemu ako je poziv vlasti deklarativan.