Dačić: Surinam povukao priznanje Kosova

Vesti 31. okt 201710:25 > 12:18
N1

Južnoamerička država Surinam povukla je priznanje nezavisnosti Kosova, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Posle dugotrajnog rada i mnogih razgovora, sinoć sam obavešten od strane ministarke spoljnih poslova Surinama, a u toku noći je izašla i nota, da je Vlada Surinam donela odluku o povlačenju odluke o priznavanju Kosova“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Podsetimo, Surinam je priznao Kosovo u julu 2016. godine.

N1

„Mi smo odmah nakon toga uputili notu i imali smo mnogo razgovora“, naveo je Dačić. Zahvalio se vlastima te zemlje i dodao da je ovo veoma važna odluka za Srbiju.

Mora se razgovarati sa svima, ovo je veoma važno jer pokazuje da smo sa uspehom radili sve ovo vreme, ocenio je Dačić. „Ja mogu da kažem da je za vreme mog mandata na mestu ministra spoljnih poslova, samo pet država priznalo Kosovo, jedna je povukla“, naveo je.

Ovo pokazuje da nije sve gotovo, kao što neko govori, kaže Dačić.

Naveo je da je želja Surinama bila da se o tome ne govori javno dok ne donesu odluku. Sada su poslali notu a i obavešteno je o tome i Kosovo, dodao je.

Kaže da je odlučio ovo da objavi, jer nije siguran da će vlasti u Prištini to objaviti, koje, kako je ocenio, o priznanju daju i dezinformacije. 

„Nije lako doneti ovakvu odluku. Neka država i kad pogreši, neće to da prizna. Ovo je važno jer će naterati i druge države da razmisle o svojoj odluci“, rekao je Dačić. „Ovo je grom iz vedra neba… Oni (Priština) ovako nešto ne očekuju. Oni misle da su sve završili… Malo su se preračunali. Nisu znali da imaju posla s malo tvrdoglavim ljudima“, kazao je. Dodao je da je siguran da „za vreme naših generacija“ Kosovo neće ući u UN.

Rekao je da postoje mnoge zemlje s kojima se radi na istom pitanju. Radićemo i dalje, nećemo na ovome stati, naglasio je.

Dačić je naveo da su, na primer, Fidži priznali Kosovo, jer im Srbija nije dala nekada obećane stipendije, i da mu je to preneo kasnije njihov ministar spoljnih poslova.

Istakao je da ne bi sazivao konferenciju za novinare, ali je to uradio jer misli da Priština to neće ni da objavi: „Pa, javite im, molim vas“.

Kad je o Španiji reč, Srbija podržava teritorijalni integritet, kazao je.

Upitan o razgraničenju sa BiH – kaže da postoje tri, četiri tačke koje moraju da budu rešene – deo pruge Beograd-Bar koja ide kroz teritoriju BiH, drugo pitanje je pitanje hidrocentrale i akumulacionih jezera na Drini, jer granica, kako kaže, prelazi posred postrojenja u koje je Srbija ulagala, tu su i neka mesta u okolini Priboja.

Nije odgovarao o pitanjima o vanrednim izborima, ruskom humanitarnom centru…

Početkom 2013. godine afrička država Sao Tome i Principe poništila je priznavanje Kosova, jer odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini.

Đurić: Surinam dokaz da proces priznanja nije nepovratan

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozdravio je odluku Surinama da povuče odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i dodao da je to rezultat dugotrajnog i posvećenog rada vlasti u Srbiji. 

U Palati Srbija, Đurić je novinarima rekao da su Srbi sa Kosova oduševljeni i da se raduju zbog odluke Surinama. 

„Važno je što je Surinam uzeo u obzir argumente Srbije. Ova odluka je važna i za druge zemlje Južne Amerike“, rekao je Đurić. 

Prema njegovoj oceni, taj potez Surinama dokazao je da nije tačna teza kosovskih Albanaca da je proces priznavanja nezavisnosti nepovratan.