Poruka iz Brisela – neprihvatljiv slučaj "Lazarević"

Vesti 30. okt 201719:00 > 19:02
PETER DEJONG / ANP / AFP

I dalje ne jenjavaju reakcije zbog odluke da general Vladimir Lazarević, u Hagu osuđen za ratne zločine na Kosovu, bude gostujući predavač na Vojnoj akademiji.

  Kancelarija visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde, a njeni zvaničnici žrtve prošlih ratova.

Ministar vojni Aleksandar Vulin angažovao je haškog osuđenika generala Vladimira Lazarevića da podučava buduće srpske oficire – sa rečima da je zauvek prošlo vreme stida.

Ali, ono čega se srpska Vlada ne stidi, Brisel smatra neprihvatljivim.

U odgovoru prištinskom portalu Gazeta ekspres, Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini navodi da se očekuje da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu.

„Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa dok se imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima“, navela je.

Po drugi put u poslednjih deset dana premijerka Ana Brnabić nije želela da komentariše činjenicu da osuđen za ratne zločine predaje na Akademiji. Bez odgovora je ostalo i pitanje kako komentariše poruke iz Brisela da se to protivi evropskim standardima?

„Ne bih danas davala izjave o tome, hvala Vam“, rekla je.

Reakcije Amerike i EU su očekivane, ali osim što pravi lošu sliku o sebi, Srbija zbog Lazarevića neće snositi ozbiljnije posledice – smatra Boban Stojanović sa Fakulteta Političkih nauka.

„Trenutno je put Srbije ka Evropskoj Uniji uslovljen drugim stvarima, tako da ne verujem da ovo može da bude kamen spoticanja u generalnom putu Srbije, ali definitivno očekujem da će svaki naš zvaničnik dobiti neku vrstu prekora. I to je nešto što će, neću reći usporiti evropski put, ali može ga omesti u nekim stvarima“, kaže.

Podsetimo, kada je posle deset godina napustio zatvorsku ćeliju i 2015. se vratio iz Haga, osuđen za ratne zločine – general Vladimir Lazarević tvrdi da su mu još odmah po povratku, tadašnji ministri pravde i odbrane – Nikola Selaković i Bratislav Gašić ponudili mesto za katedrom Vojne Akademije.