Brnabić: U narednih 10 dana pomoć penzionerima od 5.000

TANJUG/ Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila da će u narednih deset dana penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od po 5.000 dinara.

Ona je na predstavljanju kartice kojom će penzioneri moći da ostvare odredjene povlastice kazala da će sve penzije od iduće godine biti povećane pet odsto.

„Isplata jednokaratne pomoći i povišica penzija neće ugroziti javne finansije“, istakla je Brnabićeva.

Na pitanje N1 o izjavi iz EU o generalu Lazareviću, premijerka je rekla da danas ne bi davala izjave o tome.

Brnabić je, na predstavljanju beogradske senior kartice u Sava centru, najavila da će u 2018. godini, kako se bude smanjivao udeo penzija u BDP do nivoa od 11 odsto, polako biti ukidan Zakon o privremenom uređenju penzija.

Uspeli smo da ono što smo uštedeli merama fiskalne konsolidacije počnemo da vraćamo. U protekle dve godine bilo je skromno, ali koliko smo mogli, 1,25 odsto i 1,75 odsto, a od 1. januara značajno povećanje od pet odsto, ocenila je Brnabić i dodala da je to veliko povećanje i za finansijski jače zemlje.

Za 90 odsto penzionera, naglasila je Brnabić, sa povećanjem od pet odsto penzije će biti veće nego što su imali 2014. godine pre mera fiskalne konsolidacije.

Prema njenim rečima, vraćanjem izdvajanja za penzije na nivo od 11 odsto BDP i uspostavljanjem pune finansijske stabilnosti biće moguće potom ponovo se vratiti na usklađivanje penzija dva puta godišnje.

Želim da vam zahvalim lično kao Ana Brnabić, a potom i kao predsednica Vlade Srbije, na svemu što ste učinili za ovu zemlju, za nas, rekla je Brnabić.

Drago mi je što živim u Beogradu kada čujem šta su sve Grad i gradonačelnik Siniša Mali učinili za najstarije sugrađane, rekla je Brnabić i naglasila da Vlada Srbije čini dosta za mlade i još će ulagati u njih, ali da brine i o najstarijima.

Penzioneri će senior karticu moći da uzmu u opštinama ili klubovima za starije, a mogu da traže i da im se dostavi na adresu. Iako još nisu tačno upućeni gde bi sve mogli, a i od kada da ostvare popuste, penzioneri sa kojima smo razgovarali kažu da će im kartica mnogo značiti.