Advokatica: Amfilohije prekršio i odredbe crkvenog Ustava

Vesti 30. okt 201712:36 > 12:38
Medija centar

Beogradska advokatica Jelena Drenča tražila je od Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se izjasni da li je nedavno izrečena optužba mitropolita Amfilohija da su "Srpkinje postale majke čedomorke", zvaničan stav crkve ili njegov lični.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je posle liturgije u Pećkoj patrijaršiji, 15. oktobra, rekao da „Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i oni koji su na Kosovu i Metohiji“.

Drenča je današnjoj podgoričkoj Pobjedi kazala da se Sinodu SPC-a zvanično obratila 23. oktobra.

Ona je navela da da je mitropolit to izrekao na svom radnom mestu i ocenila da je „povredio zakone o zabrani diskriminacije i javnom redu i miru – pred onima koji su došli dobrovoljno da ga slušaju“.

U zahtevu za izjašnjenje Drenča citira i član 70. Ustava SPC u kojem se kaže da „SPC čuva i brani čistotu učenja pravoslavne crkve o veri i moralu, suzbija svako nepravilno učenje, verske i moralne predrasude, praznoverice i štetne običaje, da vodi nadzor nad radom arhijereja, da sudi u prvoj instanci za kanonske krivice arhijereja“.

Ona je upitala SPC da li je protiv Amfilohija pokrenut bilo kakav postupak budući da su prekršene odredbe crkvenog Ustava i zamolila crkvu da se „u najkraćem roku izjasni povodom ovog pitanja kako bi izbegli eventualnu tužbu“.

Posle izjave mitropolita Amfilohija, patrijarh srpski Irinej je ocenio da su „žene dužne da rađaju, kako bismo očuvali srpstvo“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu s patrijarhom srpskim Irinejom i u saopštenju posle sastanka navodi se da su „izrazili zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji“.