Žarković: Kad se dogovorite s Vučićem, završili ste posao

Vesti 30. okt 201710:08 > 10:37
N1

Stanje u medijima je katastrofalno, ne mislim samo na materijalni položaj, već i u smislu kršenja zakona profesije, kad vidimo šta se na medijskoj sceni događa to je na nivou prvobitne zajednice, svako u svoj bubanj udara, malo se čuje ono što je glas medija, pretvoreni su u propagandnu mašinu, smatra urednik Vremena Dragoljub Žarković.

Govoreći o izradi Medijske strategije, čiju je radnu grupu napustilo nekoliko članova, Žarković je rekao da je on učestvoao u izradi prethodne medijske strategije, koja je, kako je naveo, išla u Evropu na čitanje i dodao da odsustvo ljudi ne mora da predstavlja prepreku da se donese ta strategija

„Kad se pogledaju obrazloženja za povlačenje videćemo da to nije jedinstven stav, potpuno su različita objašnjenja, od personalnog do nekih drugih. Mislim da svi koji su se povukli sad peru ruke od posla u kome su bili. Imao sam priliku da učestvujem u izradi prethodne i niko se nije povukao, ta strategija je slavljena jer je omogućila povlačenje države iz medija, ni tada nije bilo oduševlejnje tom idejom. Sada nemamo državu u medijima, imamo stranke u medijima i to se manje može kontrolisti nego što se može kontrolisati država. Najbolji primer je beogradski konkurs za finansiranje, komisija sastavljena od anonimusa, nema nijednog predstavnika reprezentativnog novinarskog udruženja, dodelila je pare medijima koji su formirani nakon raspisivanja konkursa, zašto su dali pare za projekte Inforemera, Srpskog telegrafa, Alo, to su novine koje su najčešće kršile kodeks, oni su podelili burazerski te pare između sebe, imamo odsustvo države prisustvo lopovluka u medijima“, rekao je Žarković.

On kaže da ne veruje da radna grupa „može da izmisli strategiju drugačiju od prošle“ i dodaje da se od prošle stanje u medijima pogoršalo, jer se, kako kaže, proširlilo polje uticaja na lošu medijsku situaciju.

Na premijerkinu konstataciju da je stanje u medijima katastrofalno, ali da je gore bilo 2014. godine, kaže da jeste došlo do devastacije.

„Frapantno mi je to merenje da ste Dačiću dali duže, da predsednik izađe i pravi argumetaciju to je nepristojno i u tom slučaju je stanje katastrofalno“.

O stanju u medijima u Srbiji, Evropski parlament ukazuje na neophodnost unapređenja kulture i profesionalizma medija u Srbiji.

„Kada EP to kaže, to se odnosi pre svega na javne servise. Na RTS su pritisnuti mukom ne znaju šta da rade, Vučić ih drži na uzdi, budžet, pare mogu da dobiji i da ne dobiju, Studio B se zove sudio Beograd na vodi, ja ne znam šta oni emituju, Politika ima gubitke nema gubitke, o Kuriru mislim sve najgore šta su pisali o meni to mni pas s malom ne bi pojeo, počeo Vučića da stavlja na prvu stranu oni ih blokiraju, nije imalo brazloženja zašto su u blokadi, zašto nisu, očigledno su neki dogovor napravili. Ovde kad se dogovorite s Vučićem vi ste završili posao“.

Žarković kaže da se s Vučićem sreo više puta, ali da nisu uspeli da se dogovore.

„Prvi potez nove vlade je bio da su nama otkazali osam ugovora s javnim preduzećima i državnim ustanovama, mi smo imali ugovor sa Službenim glasnikom gde smo predstavljali knjige koje se slabije prodaju, onda je došao istoričar kojeg su posle najurili i on je lepo pocepao ugovor i prenese projekat u Pečat. Vučić je tražio sastanak sa mnom, s njim kad razgovarate to ti je sve završeno, a posle nikad ne bude, na moje oči je zvao jednu firmu, kao šta zezate Vreme dajte tamo ljudima. I da nam je dao, ne bisimo mi bili drugačiji“, kaže Žarković.